Arutelul Euroopa Rahvapartei - Euroopa Demokraatide (ERP-ED) fraktsiooni nimel sõna võtnud Tunne Kelami väitel on Europarlamendi arvates Euroopa julgeoleku ja stabiilsuse parim tagatis dünaamiline Euro-Atlandi partnerlus.

"Toetan uue trans-Atlandi koostöökava vastuvõtmist, mis peab saavutama uute koostööinstitutsioonide rajamise ning päädima kõikehõlmavas trans-Atlandi ühisturus," sõnas ERP-ED kõneleja.

Tunne Kelam juhtis tähelepanu vajadusele kaasata tihedamasse kaitsealasesse koostöösse eranditult kõik NATO ning EL liikmed, vaatamata sellele, millisesse organisatsiooni üks või teine neist kuulub. Ta toetas ka EL operatiivse peakorteri rajamise ideed Euroopa Komisjoni asepresidendi alluvuses, seda tingimusel, et selline keskus täiendab NATO juhtimisstruktuure ega võistle nendega.

"Peame uute ühiste eesmärkide teostamisel arvestama, et niihästi EL kui ka NATO ammutavad kaitseks vajalikke vahendeid samast anumast. Euroopa ühine välis- ja kaitsepoliitika on tõsiselt alafinantseeritud. Seetõttu on eriti oluline vältida duplitseerimist ja tõsta koostöö efektiivsust," tõdes Kelam.

ERP-ED kõneleja esitas küsimuse liikmesriikidele: milliseid vahendeid ühise kaitsepoliitika teostamiseks me pakume Javier Solana käsutusse?

"Tulevikukonfliktid võideldakse ja pahatihti otsustatakse küberruumis. Seetõttu pean vajalikuks ka Europarlamendi panust leidmaks tõhusat vastust sellele dramaatilisele väljakutsele, millele valitsustel tuleb mõnikord reageerida ajavahemikus, mis ei ületa sekundit."