Transnistria separatistlik rühmitus, millel puudub rahvusvaheline tunnustus, korraldas hiljuti omaalgatusliku referendumi, mis pidi heaks kiitma idee Moldova idaosa liitmisest Venemaaga.

Kirjeldatud ka kui bandiitide riiki, on Transnistria Kelami sõnul jätkuvalt ohtlikuks relvade salakaubaveo ja musta turu keskuseks. Samuti on see piirkond tuntud kui elav nõukogude muuseum oma jätkuva Lenini-kultusega.

"See kõik on võimalik ikka veel riigis viibivate Vene vägede tõttu, vaatamata Moskva kümne aasta tagusele lubadusele oma väed Moldovast välja viia", tõdes Tunne Kelam.

Euroopa Rahvapartei ja Euroopa Demokraatide fraktsiooni saadik märkis, et selline olukord on vaid üheks näiteks Moskva regulaarsetest püüdlustest õõnestada naaberriikide sõltumatust ning katsetest säilitada enda sõjalisi jõude väljaspool Vene piire.

Tunne Kelam kutsus Euroopa Komisjoni üles mitte pelgalt väljendama oma muret sellise olukorra pärast, vaid käsitama Vene vägede väljaviimist Transnistriast ning Moskva poolt naaberriikide terviklikkuse austamist usaldustestina EL ja Vene uue partnerlus- ja koostöölepingu sõlmimiseks aastal 2007.