Tegelik vööndiaeg ei ole ka see, kus me praegu oleme. Tallinna 20. Keskkooli astronoomiaõpetaja Arvo Heiningi sõnul on Tallinnas keskpäev talveajal kell 12.23, suveajal (toona see veel oli) vastavalt tund aega ees ehk 13.23. Kuid see käib vaid Tallinna kohta, mida lääne poole lähed, seda õigemasse aega teoreetiliselt satud.

Kahtlane vaid, kas Eesti maismaad üldse on seal, kus meie ajavööndis kell 12.00 täpselt oleks ka keskpäev.

Praegu, talveajal on Eesti ajavööndis GMT +2 ehk Greenwichi ajast kaks tundi ees. Suvel aga oleme Kesk-Euroopa ajas (CET) ehk GMT+1. See tähendab, et enamiku Euroopa riikidega on siis Eestil üks aeg. Kes plaanib reisimist Euroopa keskpaika, teadku, et kella ei ole vaja keerata, kes vaatab Saksa satelliidikanaleid, teadku, et saade, mis algab Saksamaal kell 21.00, teeb seda ka siin samal ajal.

Euroopa Liit ja lähemad naabrid

Kes siis lähevad üldse suveajale? Välisministeeriumi pressisekretäri Vahur Soosaare sõnul kõik Euroopa Liidu liikmesriigid. Samuti lähevad suveajale tänavu Läti ja Leedu, idanaaber Venemaa on seda kogu aeg teinud. Järgnev tabel annab teada, mis kell on suvel ja talvel Euroopa Liidu riikides ja meie ida- ja lõunanaabritel, kui samal ajahetkel on Eestis kell 9.00.

[{1}]

Ilmselt kõige traagilisem meie jaoks ongi see, et kõige lähemad välisriigid lähevad suveajale – Rootsi ja Soome nimelt. See tekitab olukorra, kui arvestatakse ümber kõik transpordigraafikud, laevad hakkavad Eestist Rootsi väljuma tunnikese võrra varem ning ka saabuma tund aega enne. Sama printsiip kehtib ka lennukitele.

Estonian Air läheb alates 25. märtsist üle suvisele lennuplaanile ning lisab lende Moskvasse ja Hamburgi. Kõik lennud hakkavad Tallinnast väljuma ja Tallinna saabuma varem kui seni. Lendude väljumis- ja saabumisajad muutuvad valdavalt tunni võrra varajasemaks, täpsemat informatsiooni saab Estonian Airi koduleheküljelt ja Estonian Airi esindustest.

Soome telekavad arvutavad Eesti telekavade tootjad ilmselt ümber, ehk võibolla väikese nihkega. Kui teil on kindlaks kujunenud mingi saate vaatamine kindlal kellaajal, siis aga teadke, et see tuleb nüüd tunni võrra varem, sest kui Soomes algab saade kell 21.00, siis meil on kell veel 20.00. Sellega saate ka kontrollida, kas Eesti telekava on teadlik Soome suveajale üleminekust.

Moskovskaja vremja sem tðasov

Kui Nõukogude ajal oli Eestil üks aeg Moskvaga, ning venekeelne raadiojaam teatas hommikul: “Moskvas on kell 7”, siis pärast iseseisvumist jäi Eesti oma vööndiajale lähemale – tund aega taha. Nii see ka oli kuni selle ajani, kui Eesti kellakeeramisest loobus. Nüüd on Venemaa Euroopa-osa aeg suveti meist koguni kaks tundi ees. Seda tuleb meeles pidada tihedalt Venemaal käijatel ning neil, kes Venemaa televisiooniprogramme vaatavad. Transpordis tuleb Venemaa kellakeeramisega seoses kindlasti muudatusi, mida tuleks enne reisile minekut oma reisibürooga konsulteerida.

Mis toimub aga mujal maailmas? Täpsema teabe sellest annab järgnev tabel, kus on kirjas, millal kuskil kella keeratakse. Kui Euroopas ja enamikus muudes kella keeravates riikides toimub see märtsi viimasel pühapäeval, siis mõnes kohas on see veidi erinev.

[{2}]

Teha siia täpne tabel ka kõikide riikide kellaaegade kohta on ilmselt mõttetu ettevõtmine, seepärast jätame lugejale ka avastamisrõõmu. Täpne ajavööndite kaart koos kellaaegadega asub siin .

Seega, head reisimist ning telerivaatamist, ning olge valvsad kellaaegade suhtes – tänapäeval ei tea kunagi, mis kell kuskil on.

Sten A. Hankewitz