Kindlasti ei saa Linterile anda seda “au”, nagu oleks ta mässuõhutajate skaala tipus, kuid kusagil keskel küll. Võib vaid oletada, kust tõmmati niite.

Linter vahistati reedel, 27. aprillil ja 28. aprillil andis kohus loa tema vahi alla jätmiseks. Samal päeval tegi Venemaa föderatsiooninõukogu esimees Sergei Mironov avalduse Linteri vabastamiseks. Mironovi sõnul jätkavad Eesti võimud repressioone kodanike suhtes, kes on astunud välja Tallinna sõdur-vabastaja monumendi kaitseks. Sama poliitikat ajab Eestis ka Linter.

Enne vahistamist jõudis Linter teleuudiste vahendusel teatada, et kui Eesti pronkssõduri teisaldab, tuleb meie riigil hakata sõdima elavatega. Seda võis võtta juba kui konkreetset ähvardust Eesti riigi vastu.

Üsna kindlalt julgevad informeeritud allikad väita, et Linter on kohtunud Venemaa presidendiga. Iseenesest polegi selles ju midagi üllatuslikku, sest Linteri suur toetaja on ka Kremli loodud Venemaa nooreliikumine Naši, kelle delegatsioone on Putin korduvalt vastu võtnud ja neile toetust avaldanud. Naši liikmed on teinud läbi nii võitluskunstide kui ka tänavalahingute koolituse, samuti on see seltskond saanud õpetust näiteks suitsupommide valmistamiseks.

“Linter on Eesti riigi vaenlane,” ütleb üks tipp-poliitik lause, mida kapo ega riigiprokuratuur veel öelda ei saa.

Pikemalt sihikul

Riigiprokurör Margus Kurm kinnitab, et Linter oli üks rahutused organiseerinud seltskonna põhitegelasi ning see on juba tõsine avaldus. Kas Linteri süü on tõendatud või mitte, otsustab lõplikult muidugi kohus. Loomulikult pole Linter end süüdi tunnistanud.

Kuna uurimine alles käib, siis ei saa Kurm tõenditest rääkida, sest see võib kahjustada uurimist. “Võin vaid kinnitada, et tõendeid on saadud nii avalike uurimistoimingutega kui ka jälitustegevusega,” ütleb Kurm.

Kapo on juba pikemat aega teadlik Linteri kohtumistest Venemaa Tallinna suursaatkonna töötajatega. Teada on ka teise Öise Vahtkonna liidri ja Konstitutsioonipartei juhi Andrei Zarenkovi kohtumised Vene saatkonna esimese sekretäri Vadim Vassiljeviga. “Kasutades kohalikke äärmuslasi kahurilihana üritab Venemaa oma siinse diplomaatilise korpusega mõjutada ja destabiliseerida Eesti sisepoliitikat,” märkis kapo komissar Irina Mikson. Tema sõnul võimendatakse äärmuslaste rolli teadlikult, justkui esindaks nad valdava osa ühiskonna arvamust.

Miksoni sõnul näitas räige Eesti-vastane propaganda- ja küberrünnak ning valeinformatsiooni paiskamine meediasse ilmekalt, et Venemaa on huvitatud Eestis kõikvõimalike pingete suurendamisest ja hoidmisest.

Praeguseks on lisaks Linterile kahtlustatavana kinni peetud Maksim Reva ja Mark Sirõk ning suure tõenäosusega kahtlustatavate ring suureneb. “Andrei Zarenkovil on olnud Öise Vahtkonnaga tihe kontakt ja tema osa ebaseaduslikes meeleavaldustes ja neile järgnenud rahutustes tehakse eeluurimise käigus kindlasti selgeks,” vastas Margus Kurm küsimusele, miks pole veel vahi all Zarenkov.

Lendu lastud väide, et Linter on läbinud Venemaal ka erikoolituse, on aga palju tõsisem. CV-sse pole mees seda loomulikult kirja pannud ja ametlikult ei tõtta seda praegu kinnitama ka keegi Eesti ametiasutustest. Samamoodi on lendu lastud väide, et Eestis suhtles Linter tihedalt endiste dessantväelastega. Mäletatavasti olid Nõukogude ajal näiteks Viljandis, aga ka Võrumaal Läti piiri ääres dessantväeosad. Tollased ohvitserid on küll avalikust pildist kadunud, mis aga ei välista endiste professionaalide kooskäimist varjatumas vormis.

Endine Rootsi luuraja Stig Bergling on Ilta-Sanomatele juba öelnud, et jälgib Eesti ja Venemaa suhete arengut murega. “Halvimal juhul puhkeb Eestis venelaste ja eestlaste vahel kodusõda meenutav mäss. Kui tänavatel hakatakse tulistama, ei kõhkle Venemaa meetmeid tarvitusele võtmast. Ta võib väga hästi kohale saata soomusmasinad või teha midagi veelgi dramaatilisemat,” on Bergling väljendanud arvamust, millest Eesti poliitikud pole tahtnud veel rääkida.

Võib vaid oletada, mis oli ja on tegelikult kavandatud Eestisse

8. ja 9. maiks. Päris hirmutavad on jutud, et väljaastumine oli kavas teha relvastatult – Venemaa seda vaid ootaski.

Irina Miksoni sõnul tuleb jutte relvastatud kogunemistest võtta ennekõike kui katseid inimesi ja õiguskaitsjaid ähvardada. “Äärmuslased üritavad tähelepanu püüda. Tegemist ongi valdavalt tühipaljaste ähvardustega, mille eesmärgiks on külvata segadust ning provotseerida inimesi õiguserikkumistele,” märkis Mikson.

Nimetab end eestlaseks

Linter ise on end nimetanud eestlaseks. Näiteks Eesti-Vene telesilla ajal, mil jutuks oli pronks-sõdur, teatas mees: “Miks ära viia? Mina olen eestlane ja ma tahan, et minu monument jääks kohale!” Jah, Linter ei valeta, sest ta on tõepoolest Eesti kodanik, kuigi tema ütlemised solvavad tihtipeale eestlasi. Sama solvavad olid ka Linteri valed telekanali RTR Planeta otse-eetris, kus ta erutatud häälega rääkis, kuidas Eesti politsei olevat ühissõidukites inimesi peksnud, sõidukitel kumme läbi torganud jms.

2004. aastal kandideeris Linter europarlamendi valimistel partei Vene Erakond Eestis nimekirjas ning tänavustel riigikogu valimistel Konstitutsioonipartei nimekirjas.

Vene kogukonna hingeelu hästi tundev tipp-poliitik märgib, et Notšnoi Dozor ja Linter pole üks ja sama asi. “Linter polnud ju Not‰noi Dozori tekkides sellega seotud, ta juhtis hoopis muid protestiliikumisi. Ühel hetkel nägi ta aga suurepärast võimalust see üle võtta, sama tegid ka sellised mehed nagu Zarenkov, Vladimir Lebedev ja Dimitri Klenski. Väidetavalt pole Not‰noi Dozor pärast seda enam sugugi ühtne,” märgib poliitik.

Poliitiku sõnul on Linteril väidetavalt otsene seos Venemaaga ning mees, kes süüdistab praegu politseid enda kiusamises, on saanud käske otse sealsest presidendi administratsioonist. Linter olevat saanud Venemaalt ka raha ja seda alles mõni kuu tagasi, ütleb Eesti Päevalehe allikas.

Väidetavalt pidi Linter saadud raha eest õhutama rahutusi ning esinema hästi riigikogu valimistel, kuid paraku olevat raha läinud hoopis mehe isiklikku taskusse – tema firma Damodara OÜ oli rahalistes raskustes. Sellist pettust Linteri kohalikud võitluskaaslased aga ei andesta ning väidetavalt on mehele selg pööratud – suli ei nuta keegi taga. Muide, Narva venelastele olevat Linter täiesti tundmatu kuju, küll on seal hästi tuntud Zarenkov.

Kapo sihikul on Linter olnud ammu ja Eesti Päevalehe andmetel taheti mees vahistada juba enne riigikogu valimisi. Otsustavaks sai siiski kartus, et see võiks osutuda veaks, sest seetõttu võiks Linterist kujuneda märter.

Linterit ümbritseb saladuste, intriigide ja vandenõuteooriate oreool, mis põhinebki esialgu juttudel. Fakt on aga see, et kapo on Linteri kinni pidanud ning meest süüdistatakse rahutuste õhutamises. Sellele loodavad kõik ka kinnitust leida, sest vastasel juhul võibki mehest saada venelastele märter ja kangelane ning eestlastele ebameeldiv antikangelane.

Prokurör: Linteril polnud ühtegi kriimu

•• Linteri abikaasa teatas reedel ajalehes Den za Dnjom avaldatud intervjuus, et politsei on tema meest piinanud ja peksnud. Margus Kurm lükkab selle kategooriliselt ümber. “Väited, nagu oleks Linteri suhtes tarvitatud vägivalda või psühholoogilist mõjutamist, on teadlik vale, mille eesmärgiks on Eesti võime diskrediteerida ja valitsuse vastu meelestatud inimesi üles kütta. Kohtusin ise Linteriga päev pärast tema kinnipidamist vahistamistaotluse arutamisel. Tal ei olnud ühtegi kriimu ega märki kurnatusest. Linteriga on kohtunud ka õiguskantsler Allar Jõks ning Andrei Zarenkov,” märgib Kurm.

•• Aasta algul kaebas Linter kohtusse Põhja politseiprefektuuri, süüdistades korravalvureid ebaseaduslikus jälitustegevuses ja eelarvamuslikkuses. Nimelt kavatses Öine Vahtkond korraldada mullu 28. novembril, kui Tallinnas viibis USA president, presidendikantselei juures piketi. “Pikett osalt nurjus ja algas tund aega hiljem, sest, et politsei pidas mind alusetult kinni ning kirjutas lõpuks välja trahvi väidetavalt porise numbrimärgi eest,” süüdistas Linter politseid.