Kuna sotsiaalminister Maret Maripuu teatas eile pärast enda läbikukkunud umbusaldamist riigikogu ees, et ta astub kuu aja pärast, 23. veebruaril tagasi, tuleb Reformierakonnal selleks ajaks leida talle uus järglane.

Sotsiaaldemokraat, samuti kunagi sotsiaalministri leiba maitsnud Eiki Nestor kinnitas, et koalitsiooni sees ministriportfelle kindlasti ringi mängima ei hakata ja uus minister tuleb ikka Reformierakonnast. Esimesed, kelle seast võimalike Maripuu järglaste sõelumist alustatakse, on riigikogu sotsiaalkomisjoni kuuluvad poliitikud. Nende seast on kõige enam kõlanud sotsiaalkomisjoni liikme, endise kauaaegse Paide linnapea Tõnis Kõivu nimi, kellel on kogemusi nii avaliku kui ka erasektori juhtimisega. Paari nädala eest vastas Kõiv siiski Eesti Päevalehele, et sotsiaalministri amet ei pakuks talle huvi, sest praegugi jagub tal tööd piisavalt. Riigikogu sotsiaalkomisjoni kuuluvad reformierakondlastest veel Taavi Rõivas ja Tatjana Muravjova.

Kuid uue sotsiaalministri otsingutel ei piirduta vaid riigikogu poliitikute ringiga. Lisaks vaadatakse ka oma ala hästi tundvate spetsialistide poole. Üks nimi, mis selles ringis ringleb, on praegune tervise arengu instituudi direktor, endine haigekassa juht Maris Jesse. Kuid Jesse kinnitas Päevalehele, et esiteks ei ole talle sotsiaalministri kohta veel pakutud ning kui ka pakutaks, ei ole ta nüüd ega lähitulevikus sellest kohast huvitatud, vaid soovib jätkata tööd eestlaste hea tervise edendamise nimel.

Samuti on võimaliku sotsiaalministrina mainitud praegust Eesti kohtuekspertiisi instituudi juhti, arstiharidusega Üllar Lannot. Kuid ka tema väitis, et soovib jätkata tööd praegusel ametikohal. „Ministri roll on aga olla piisavalt konkurentsivõimeline ministrite laua taga ning olla suuteline oma valdkonda kaitsma. Ta peab suutma objektiivselt tõestama, et ühiskond peab toetama tema valdkonda ja seda, miks see vajalik on,” rääkis Lanno, kelle sõnul on sotsiaalvaldkond siiani jäänud laiemalt teiste valdkondade kõrval vaeslapse ossa.

Valikud on lahti

Rääkides sellest, kes peaks olema ministeeriumi uus kantsler, leidis Lanno, et see peaks olema keegi, kes saab väga hästi aru süsteemi toimimisest ja suudab toimiva meeskonna kokku panna, aga vastata ka poliitilise kriitika tulvale.

„Ma väga loodan, et mulle ei pakuta seda kohta!” hüüdis kunagine sotsiaalminister Toomas Vilosius vastuseks küsimusele, kas talle on juba seda ametiposti pakutud. Vilosius tõrjus tagasi igasuguseid spekulatsioone, et tema nimi on üldse arutlusel olnud.

„Kandidaadilt ootame, et ta jätkaks alustatud sotsiaalreformide elluviimist ja oleks võimeline neid selgitama nii poliitilistele jõududele kui ka avalikkusele,” ütles Reformierakonna peasekretär Kristen Michal, kes aga keeldus ühtegi nime nimetamast. „Kõik valikud on lahti,” märkis Michal, viidates, et valida võidakse nii spetsialistide kui ka poliitikutest riigikogu liikmete hulgast. Tema sõnul läheb veel vähemalt paar nädalat, enne kui kandidaatide osas toimub selginemine.

Ka Reformierakonna juht peaminister Andrus Ansip ei tahtnud eile veel Maripuu järglaste teemat kommenteerida.