Mõnigi kohaliku elu liider on presidendivalimiste käigust nii nördinud, et lööb poliitikas kaasarääkimisele käega, suurendades riigi ja rahva võõrandumist veelgi.

Meister Ants Leinberg ei oska korraga kuhugi oma käsi panna. Ta saab hakkama sula-klaasi puhumisega ja sai hakkama Järvamaa Karinu külale elu sissepuhumisega, sinna ainulaadse klaasikoja asutamisega. Tema käte all valminud vaasid, kassid, küünlajalad on kodu-  ja välismaal hinnatud kaup. Leinbergi sõna ja tegu maksavad. Aga presidendivalimiste teema paneb meistri nii kohmetuma, et tema käed ei leia ikka õiget kohta. “Ah, mis valimised – palagan,” tuleb hinnang. Mees on üsna kindel, et valimistele pole tal enam kunagi asja.

Leinberg silitab suurt sinist vaasi, millel on pasuna kuju. “Kui president valitud, võin ju klaasist pasunat puhuda.” Kas naljaviluks või solvumise märgiks, jätab ta ütlemata.

Poliitikajutt ajab närvi

Kümmekond kilomeetrit eemal ei oska teinegi mees oma kätega miskit peale hakata. Järva-Jaani tegijat Tuve Kärnerit teavad vanade autode fännid, sest ta on asutanud omalaadse muuseumi. Kärnerit teavad sauna-sõbrad, sest tema oli esimene, kes tuletõrjeautosse sauna ehitas. Kärnerit teavad tuhanded laulumehed – ta on alati peotule vedamise toimkonnas. Kärneri sõna maksab vallas, kus ta kuulus aastaid volikogusse.

Aga nüüd ei saa Kärner oma kätega hakkama, poliitikajutt ajab närvi. “Sain õigel ajal tulema, aitab, ei taha enam, see ületab terve mõistuse piiri,” on tema praegune sõnum. “Pigem olen kuningas siin kahesaja vanaauto keskel!” Nii ütleb Kärner, tõmmates enese ning riigi vahele selge eraldusjoone.

Samasuguseid näiteid võib Eesti sügisehakust leida hulgi. Küll saadab võimumängud pikalt austatud poodnik, küll olulise firma juht. Mehed, kelle sõna maksab, külvavad apaatiat ka enese ümber. See nakkab. Ringsõidud kinnitavad: paljude jaoks sai murdepunktiks riigikogus toimunud valimisvoor. Eesti Päevalehe esindajate ülevaated meeleolust kohtadel kinnitavad öeldut: presidendivalimised ei köida.

Sonda rahvas tahab valida

“Laske rahval valida,” arvavad Sondas paljud. “Jama. Palagan. Loterii. Häbi!” tuli lisaks ühe-sõnalisi hinnanguid. Ja veel: “Ei taha enam midagi sellest teada ega kuulda, lausa viha teeb.” Teine leidis: “Rüütel kuulaku perekonna soovitusi.” Kolmas teadis: “Ilves ei ole meie mees, ta müüb kõik maha.” Moraal kõlas neljanda suust: “Tundub, et presidenti valitakse Tallinnale.” Viies pani punkti: “Meie poliitikud on nagu jonnakad lapsed liivakastis.”

Anne Valdru, EPL-i esindaja Sondas ja Ida-Virumaal

Läänemaad hirmutab astmeline tulumaks

Läänemaal on muustki rääkida kui tüütavast valimisvõitlusest. Ristil avati uus võimla – see on rahvale märksa olulisem. Terviseturgutusega seoses pole maameestel ka Rüütli vastu midagi, kõndis ta ju hiljuti Haapsalu staadionil keppidega.

Ettevõtjatel on oma mured. Oluline pole presidendi isik, vaid edasine majanduskliima. Autofirmade omanikud kardavad uut võimuliitu. Kui tuleb jälle ettevõtte tulumaks, võib mitu väikevedajat pankrotti minna. Astmeline tulumaks on edasi-püüdlikele inimestele aga midagi hoopis mõistetamatut.

Aare Vaalma,

EPL-i esindaja Taeblas ja Läänemaal

Nagunii midagi ei muutu!

Presidendivalimised pole Kihnus teema, millele poesabas või igapäevaste tööde juures palju aega kulutataks. Kuna kumbki kandidaat pole Kihnu inimeste meelest see õige, ei vaevuta ülemäära suud pruukima ka ennustamisega.

Kalur Karla meelest olnuks kõige õigem president Ene Ergma, aga praegustest kandidaatidest kalduks tema eelistus pigem Ilvese kasuks. “Rüütlil on ikka see... (otsib sõnu)  kommunismi mekk juures,” arutleb ta. Ka oleks Ilvese presidendiks valimine praktilistel kaalutlustel mõistlikum, ta on hea suhtleja, valdab keeli ning välismaal käies suudab tõlgi abita suhelda.

“See Ilves on üks hirmus mees. Igavene ülbe,” arvab koolipoiss Janno. Tema arust on Ilves viimasel ajal Rüütlile halba varju heitnud, mis pole enne valimisi kohane. “Saagu presidendiks või hullunud debiilik – ega meil sellest midagi muutu,” leidis üks Kihnu naine.

Anu Saare, EPL-i esindaja Kihnus

Purtse pelgab väliseestlast

Kui kümmekond aastat tagasi toitsid külarahvast piimapukijutud, siis nüüd kirjakastijutud. Väino, kel vanust üle kaheksaküm-ne, arvas posti oodates, et vahet pole, kes saab presidendiks, tema pensionitõus presidendist ei olene. Otsustagu valijamehed.

Proua Valve arvates ei kõlba kahest kandidaadist kumbki. “Rüütel on juba vana ja tema taga võivad ka peituda Savisaare ja Reiljani mängud. Nii ei tarvitse Rüütel ettenähtud aega täis ollagi ja meie jaoks ohtlikud mängud jätkuvad. See aga ei tähenda seda, et ma Rüütliga kui presidendiga rahul pole, aga ta on oma töö väärikalt ära teinud. Ilves kui väliseestlane aga ei tunne küllaldaselt siin elanud eestlaste hingeelu.

Oleme näinud ja tunda saanud idaeestlaste käitumist ja suhtumist meisse siin. Samuti on meil raskusi nn lääne-eestlaste mõistmisega. Minu tädi ja onu on väliseestlased ja käivad igal aastal Eestis. Nendega suheldes tunnen, et me ei ole palju aastaid ühte ja sama õhku hinganud ning sellest tulevad ka erinevad arusaamad, isegi üksteise mittemõistmine. Seepärast ei kõlba Ilves presidendiks, ta ei mõista meie hingeelu.”

Aldur Pääro,

EPL-i esindaja Ida-Virumaal


Urvaste näeb kaht halba võimalust

Urvaste-mail ei ole presidendivalimine tähtis jututeema. Kui juttu Ilvesest ja Rüütlist, jääb kõlama mõte, et tuleb valida kahe halva vahel. Üks ikka vana ja väeti, teine teab kust tulnud, “väljamaa miis” – ega tema maarahvaga rääkida ei mõista.

Pealegi kipub presidendi ja valijamehe valimine jääma hoopis varju. Rohkem mõeldakse uue vallavanema valimisele, sest vana hakkavat ära minema. Kas vabatahtlikult või sunniviisiliselt, see selgub.

Margus Konnula,

EPL-i esindaja Urvastes ja Võrumaal

Aravete kiidab Ergmad

Aravete postkontori töötajad Maire ·arai ja Sirje Vaard leidsid, et üks õige president peab olema intelligentne ja jääma igas olukorras iseendaks. Kasuks tuleb keelteoskus. Nende meelest on hea eeskuju Lennart Meri.

“Iga inimene võiks minna õigel ajal pensionile, seda peab ise tunnetama, millal on õige aeg. Ei tohi lasta ennast ära kasutada,” arvab Maire Arnold Rüütli kohta.”

Maire tunnistab, et talle hakkas meeldima hoopis Ene Ergma, kes tekitab sooja ning koduse tunde. “Mäletan, kui vanaema kasvatas üksi kaht lapselast ning Ergma annetas talle oma palga. Arvatavasti sellest ka sümpaatia.”

Maria Karumets,

EPL-i esindaja Amblas ja Järvamaal

Valgamaal tarkus hinnas

Kohalike noorte arvates ei ole vahet, kes presidendiks saab, sest Eestis puudub presidendil võim. “President on lihtsalt riigi esindaja, hea välimusega persoon,” nii arvatakse. Ja veel: “Nõme on, kui enne valimisi hakatakse otsima kahetsusväärseid seikasid oponendi vastu.”

Presidendikandidaatide puhul hinnatakse tarkust, mitte välimust. Pahameelt tekitas riigikogus Ene Ergma kandideerimise ajal juhtunu, mil paljud valima ei läinudki.

Arvatakse, et presidendiks võiks saada pigem Ilves, sest noored tahavad ikka uut ja Rüütel on ka juba liiga vana.

Andres Illak, EPL-i esindaja Tsirguliinas ja Valgamaal