Kümned tuhanded huvilised, kes viimase kuu kestel sattusid veebikeskkonda osta.ee, said paraja jahmatuse osaliseks – kas tõesti on asi nii kaugel, et esimest korda on oksjonile pandud laps? Lähemal vaatlusel selgub siiski, et tegu on uue traagilise nähtusega: almuse palumine on kolinud internetti, vahendab "Pealtnägija".

Veidral kombel on ilming õide puhkenud just oksjonikeskkonnas osta.ee. Nädala alguse seisuga oli üleval juba viis kuulutust, millest viimane lisandus esmaspäeval, kus pered kurdavad oma saatust ja paluvad südantlõhestavate lapsefotode toel abi.

Kui varem on meedia vahendanud suurperede või eriliste terviseprobleemidega laste abipalveid, siis netioksjonil otsivad tuge pealtnäha tavalised terved pered. Skeem kordub – naine väikese lapse või lastega on kodus. Kui isa peres on, siis jäi ta hiljuti töötuks. Ainus allesjäänud elatisallikas on lapsetoetus, millest jätkub hädavaevu söögiks ja soojaks.

Teadaolevalt tegi otsa lahti 19aastane Viivian oma mehega, kelle kolmekuusele pojale ei jätku pärast üüri ja maksude maksmist isegi mähkmete ja piimasegu tarvis. „Palun aidake meid, iga kroon loeb. See kõik läheb meie pojale, tema mähkmete, piimasegude ja ravimite peale. Aitäh Teile, kes aitavad :) !!” kirjutas Vivian 24. jaanuaril. 

Kümne päeva jooksul käis tema lehel üle 12 000 inimese, neist pakkumisi tegi ehk siis raha maksis 60. Telefonis kinnitas Vivian Pealtnägijale, et lahked inimesed saatsid mähkmeid, lastetoitu, riideid ja kandsid kontole raha. Kui palju täpselt, seda ei osanud või ei tahtnud ta öelda. Kuid noorpere väitel on see abi ainus, mis neid praegu pinnal hoiab.

Samuti palub abi kahe väikelapsega pere, kus isa on poolakas, ema eestlane. Jutt üldjoontes sama: ehitajast isa kolmandat kuud tööta ja ainus sissetulek 6000kroonine emapalk. Pere on müüki pannud pea kogu oma maise vara, kuni mahlapressi ja DVD-plaatideni ja palub ka sponsorlust. „Mul endal on väga ebamugav paluda abi, aga ma ei näe enam väljapääsu,” ütleb perepea Bogdan Pealtnägijale, tänades palavalt kõiki annetajaid.

Üksikema Svetlana palub lahketelt inimestelt kasvõi ühte krooni: „Elan üürikorteris, kasvatan üksi kolme last. Üks on 15aastane ja kaks 4aastast. Raha vajan selleks, et kodus oleks midagi lastele süüa ja oleks koht, kus elada. Enne käisin tööl, aga nüüd läks firma pankrotti ja nüüd istun kodus. Otsin tööd iga päev, aga mitte midagi pole, ise teate, mis Eestis toimub!!”