Riigikogu liige Urmas Reinsalu leiab, et Keskerakond ja Reformierakond tahavad Jõksi kandidatuuri läbi kukutada. „See oli taktitu samm, mida enamushäältega tehti,” kommenteeris IRL-i kuuluv Reinsalu Eesti Päevaleht Online’ile.

„Kõne alla tuleb ka parlamendi otsustusõiguse rikkumine, sest saadikutel võib olla järgmiseks teisipäevaks näiteks välislähetus kokku lepitud, nii et nad ei saa hääletada,” selgitas Reinsalu.

„Samuti on see lugupidamatus presidendi vastu,” leiab Reinsalu. Riigikogu liikme sõnul poleks õiguskantsleri asjus hääletamisega kiiret kuhugi, sest president Toomas Hendrik Ilves tegi parlamendile Allar Jõksi jätkamist toetava ettepaneku alles 7. detsembril ja hääletada võinuks ilusti jaanuaris.

Reinsalu selgitas, et kõik teised parlamendierakonnad olid varase hääletamise vastu, kuna nad pole veel jõudnud Allar Jõksiga kohtuda.

IRLi, roheliste, SDE ja Rahvaliidu fraktsioonide esimehed esitasid täna riigikogu juhatusele ettepaneku Jõksi jätkamise küsimus järgmise töönädala päevakorrast maha arvata.

„Leiame, et selline tormamine on kohatu, arvestades et president esitas oma ettepaneku alles 7. detsembril,“ teatasid fraktsioonide esimehed.

„Teeme riigikogu juhatusele ettepaneku nimetatud küsimust toodud põhjusel mitte panna järgmise töönädala päevakorda ja avaldame protesti sellise asjaajamise suhtes riigikogu töö korraldamisel,“ seisis avalduses, millele kirjutasid alla Mart Laar, Valdur Lahtvee, Eiki Nestor ja Karel Rüütli.

Keskerakond ja Reformierakond toetavad õiguskantslerina Ülle Madiset.