Edgar Savisaar on asunud 2011. aasta riigikogu valimisi silmas pidades täiskäigul rünnakule Toompea paremerakondade koalitsiooni vastu. Just nii saab välja lugeda Keskerakonna juhatuse eilsest avalikust pöördumisest. „Põhiküsimus on aga see, kui siiras on Savisaare soov. Mure Rahvaliidu saatuse pärast see nüüd küll pole,” leidis Rahvaliidu juhatuse liige Tiit Tammsaar, kes kohalike omavalitsuste valimistel kandideeris Rapla vallas sotside nimekirja esinumbrina. Õhku ahmima ei pannud Keskerakonna pöördumine keda­gi, kuid pisut ootamatu oli see paljudele. Selge on see, et Savisaare ajastus polnud sugugi juhuslik ja tegemist oli ennetava käiguga. Selle põhjuseid on kaks.

Rahvaliidu kolm valikut

Esiteks loob Savisaar tulevast valitsuskoalitsiooni parlamendi valimisteks ja selle taga võib kumada ka selge presidendivalimistel osalemise eesmärk. Kui arvestada, et Savisaarel on väga vähe aega hoida Keskerakonda endiselt positiivses ja jõupoliitilises rambivalguses, siis on tema ettepanekud ja käigud kavalad ning ette vaatavad.

Siinkohal tuleb peale Rahvaliidule esitatud ühinemiskutse ära mainida ka sotsidele esitatud kutse moodustada Tallinnas koalitsioon. Kui Savisaar on viimasena öeldu puhul siiras ega soovi panna sotse „tanki”, et lükata nende süüks mõni linna eelarvepoliitiline küsimus, siis joonistub välja tema selge soov minna Eestis üle n-ö kaheparteisüsteemile ja moodustada ühtne jõuline vasak­liit Reformierakonna ja IRL-i vastu. Savisaare teiseks kiirelt tegutsemise ajendiks sai see, et ta sai haisu ninna Rahvaliidu vanade liikmete ehk progressiivse jõu plaanist tulla veel selle nädala lõpus välja avaliku pöördumisega: Rahvaliit vajab muutusi ja kuna üksi erakond enam välja ei vea, siis tuleb leida liitlane. Ettepanekut toetavate rahvaliitlaste toel soovitakse aga alustada läbirääkimisi hoopis sotsidega!

Parteiga, kellele Keskerakond tegi teisipäeva õhtul ametliku koostööettepaneku Tallinnas võimuliidu loomiseks. Tasapisi üha tugevamaks muutunud sotside liialt tugevaks muutumine ei meeldiks Keskerakonnale aga sugugi. Tõsi, sotsid ja Rahvaliit pole ühinemise üle veel läbirääkimisi pidanud, kuid kõik sotsiaaldemokraatlikult mõtlevad inimesed on erakonna ridadesse oodatud. „Ma loodan, et Jaanus Marrandi ja Jaak Allik ei pahan­da, aga nende meestega ei oleks mul keeruline ühte erakonda kuuluda. See oli näitena toodud, ärge saage vales­ti aru,” tõdes riigikogu sotside fraktsiooni juht Eiki Nestor.

Ühinemisvariante on Rahvaliidul aga kolm. Tarmo Männi, Villu Reiljani ja Mai Treiali liin eelistaks liituda Keskerakonnaga. Jaak Allik, Jaanus Männik, Jaan Õunapuu, Tiit Tammsaar, Jaanus Marrandi ja Rein Randver eelistavad sotse. Erakonna praeguse esimehe Karel Rüütli ja tema mõttekaaslaste mõttes on aga hoopis IRL. Rahvaliidu aseesimees Jaanus Männik on ka juba välja öelnud, et ühinemine Keskerakonnaga teoks ei saa, kuna ideoloogia ja demokraatia mõistmine on kahes erakonnas liiga erinevad. Ometi pole Rahvaliidul kuhu­gi taganeda, sest nagu vanasti öeldi – surm siin või Siberis. Kuigi kenamini kõlab lause kunagisest hittsaatest: „Valik on sinu!”.

Rahvaliidul on ka trumpe: autoriteetsed inimesed kohalikes omavalitsustes ja tugevad parteirakukesed, mis küll lahjenesid viimastel valimistel valimisliitudes, kuid võivad turgutava süstina teise (teiste) erakonna (erakondade) rüpes taas esile tõusta. Sest kui vaadata Eesti kohalike omavalitsuste valimiste lapitekki, siis Keskerakonna rohelist või sotside punast kohtab seal vähe. Millise otsuse Rahvaliit langetab, selgub 5. detsembril, kui toimub nii nende kui ka Keskerakonna kongress.

Savisaar püüab 2011. aastal déjà vu’d vältida

•• Kui Savisaar mängib sotsidega tõesti ausat mängu ja on Jüri Pihlile kinnitanud soovi moodustada 2011. aastal riigis jõuline vasakkoalitsioon, siis võib uskuda ka Pihli, kes ütleb, et ta usub Savisaart.

•• Mida Savisaar ja Pihl tegelikult on omavahel kokku leppinud või õigemini, millist ajahorisonti on nad oma vestlustes silmas pidanud, teavad vaid nemad ise. Kindlasti pole kohtumiste tähtsaim küsimus olnud Tallinna järgmise aasta eelarve või lasteaedade rahastamine.

•• Kuid selge on see, et sotsideta Savisaar oma plaani riigis ellu viia ei suuda. Ta lihtsalt ei saa riigikogu valimistel 51 kohta. Kuna Savisaar on aga ikka ja alati koalitsioonist välja mängitud, siis nüüd ei lükka ta enam tänaseid toimetusi homse varma – tugev koalitsioon tuleb luua kohe ja õõnestada praeguste valitsejate jalge alla võimalikult suur auk, et neist sinna vajudes enam jälgegi ei oleks ega korduks taas see déjà vu – valimised küll võidetud, kuid valitsusest väljas…