Keskerakond on Tallinnas pannud üles venekeelseid valimisplakateid, millel puudub tõlge eesti keelde. Midagi ebaseaduslikku selles pole, kuna valimispropaganda ei allu keeleseadusele.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal ütles, et nendes piirkondades, kus asub palju venekeelseid inimesi, on loomulik kasutada venekeelseid reklaame.

„Iga omavalitsuse ülesanne oleks informeerida ka neid elanikke, kes kõnelevad vene keelt ning kodakondsust ei oma, et ka neil on õigus valida. Seega on kindlasti osa reklaamikampaaniast vene keelt kõnelevatele inimestele,“ ütles ta.

Sotsiaaldemokraadid lubavad võrreldes eelmiste valimistega keskenduda märksa rohkem venekeelsele valijaskonnale. Täpsemaid kampaania detaile partei peasekretär Randel Länts veel avaldama ei kipu.

„Sotsiaademokraatidel pole plaanis tulla välireklaamidega. Põhiliselt kasutame traditsioonilisi meetodeid: ajalehed, televisioon ning raadio,“ rääkis ta.

Länts avaldas arvamust, et kui teatud sihtgrupi jaoks mõeldud reklaam toimib teatud keeles, siis ta ei näe selles probleemi ning ei kipu Keskerakonna Lasnamäele riputatud venekeelseid plakateid hukka mõistma.

Reformierakond kavatseb vene keeles teha ajalehe ja telereklaami.

„Välireklaamid on kakskeelsed piirkondades, kus vene keelt kõnelev elanikkonna osakaal on suurem,“ ütles Reformierakonna peasekretär Kristen Michal. „Ainult venekeelseid reklaame meil välimeedias pole ega tule,“ kinnitas ta.

IRL-i peasekretär Margus Tsahkna rääkis, et neil on plaanis tulla välja mõnedes piirkondades, näiteks Lasnamäel, venekeelsete materjalidega, kuid mingisugust erikampaaniat läbi viia ei kavatseta.

„Reaalne seis on ju see, et paljud vene keelt kõnelevad inimesed ei saa Eesti keelest aru, kuid samas nad elavad Tallinnas ning maksavad siin makse, selles mõttes on neil õigus teada, mida valimistel lubatakse, mille eest keegi seisab,“ lisas ta.

Keskerakonna venekeelsete plakateid Tsahkna õigeks ei pea. „Eestis peaks rääkima eesti keelt, kui on vaja lisada juurde, siis võib sinna vene keele juurde lisada,“ jätkas ta.

Rohelised, kes on esimest korda kohalikel valimistel, plaanivad samuti mõningaid samme venekeelse elanikkonna teavitamiseks.

„Omavalitsustes, kus venekeelseid on tavapärasest rohkem, on võimalik, et meie valimismaterjalid saavad olema neile südamelähedasemas keeles, millest nad paremini aru saavad,“ ütles partei peasekretär Ain Kabal.

Ühe lähenemismeetodina venekeelsele valijale tõlgivad rohelised oma häälekandjia Grüüne vene keelde. Välireklaame pole plaanis neilgi püstitada.

Rahvaliidu peasekretär Tarvo Sarmet ütles, et neil olemas ka venekeelsed materjale: „vaateid ja inimesi tutvustavad trükiseid ning ka venekeelsete kirjadega valimsnänni“.

„Me kindlasti ei arva, et venekeelne valija selline ühenäoline ja lootusetu ühiskonnagrupp, kelle võiks nüüd ja igavesti jätta vaid Keskerakonna infovälja,“ sõnas ta.

Sarmeti sõnul on Keskerakonna ainult venekeelsed poliitreklaamid Tallinna tänavatel tüüpiline näide JOKK suhtumisest, kus ei häbeneta ära kasutada väikest seaduseauku.