"Praegu tehakse selget tööd selle nimel, et Eesti Ametiühingute Keskliidu (EAKL) uus esimees oleks Savisaar. Meile tuleb pidevalt taolisi telefonikõnesid," ütles EAKL-i pressisekretär Tõnu Vare.

29. aprillil peavad Eesti ametiühingud üle viie aasta kongressi, et valida endale uus esimees. EAKLi 1991. aastast juhtinud Mõõdukate erakonda kuuluv Raivo Paavo võib kolmandat korda kandideerida ametiühingute etteotsa.

"See on lahtine. Paavo otsus sõltub sellest, kas meie liitudest kerkib esile vääriline kandidaat," sõnas Vare. Ametiühingud on Vare sõnul huvitatud juhist, kes omab otsesidet parlamendiga ja arvestatavat rolli ühiskonnas.

Keskerakonna abiesimehe Peeter Kreitzbergi kinnitusel on Keskerakond viimasel ajal oma tegevust ametiühingutes, eriti Ida-Virumaal, aktiivsemaks muutnud. "Pole võimatu, et mõni Keskerakonna inimene kandideerib ametiühingujuhiks. Hetkel ei ole küll ühtegi konkreetset kandidaati silmapiiril," ütles ta.

Kreitzbergi sõnul on Savisaare minek ametiühinguliikumisse vähetõenäoline. "Aga kui Savisaar kandideeriks, olen ma tema võidus kindel. Ta oleks suurepärane ametiühinguliider ja valitsusele raske vastane," märkis Kreitzberg.

Keskerakond on oma mõju alla saanud viie aasta eest EAKL-ist lahku löönud toiduainetetööstuse ja maatöötajate ametiühingu, kelle esimees Aare Neves on samuti üks võimalikke kandidaate Raivo Paavo kohale.

"Keskerakond ei tea, mis asi ametiühing on. Võtan neid kuuldusi halva naljana," ütles Mõõdukate aseesimees Eiki Nestor." Ametiühingud valivad endale esimehe ise. Tahaks väga loota, et ühelgi erakonnal ei tuleks pähe mõtet parteistada ametiühinguid. See oleks stabiilsele tööturule krahh."

Eesti palgasaajad vajavad konstruktiivset ametiühingut, kes oleks suuteline kokkulepeteks, mitte ei tegeleks vastupanuliikumisega nagu pakub Savisaar, lisas ta.

Reformierakonna esimehe Siim Kallase sõnul oleks ametiühingute minek Keskerakonna kontrolli alla vastuolus Eesti huvidega. "Kui ametiühinguid kasutada destruktiivseks poliitikaks, oleks see Eestile ohtlik. Ja paraku on Keskerakond võimeline just selliseks tegevuseks. Kui Savisaar võtaks seal liidriohjad üle, poleks enam tegu ametiühingute vaid poliitilise massiorganisatsiooniga," märkis Kallas.