Eesti rannikualad on taas jäävabad. Keskkonnaamet ja Eesti Loomakaitse Selts kutsuvad inimesi taaskord üles veelinde mitte toitma. Veelinnud suudavad loodusest ise piisavalt toitu hankida ning nende lisatoitmine ei ole mitte mingil juhul põhjendatav.

Erinevatel hinnangutel jääb Eestisse ainuüksi kühmnokk-luiki talvituma kuni 10 000 isendit. Just inimeste toitmine meelitab veelinde kohale jääma, sest meelitava toidulaua juurest on raske lahkuda. Et mitte rikkuda looduslike protsesside seaduspärasid, on ülimalt oluline, et inimesed praegu ja ka edaspidi neid ei toidaks.

Paljud linnuliigid on juba pesitsemas. Looduskaitseseaduse järgi on keelatud looduslikult esinevate lindude pesade ja munade tahtlik hävitamine ja kahjustamine või pesade kõrvaldamine, samuti lindude tahtlik häirimine eriti pesitsemise ja poegade üleskasvatamise ajal.

Kevadel sagenevad inimeste kokkupuuted lisaks lindudele ka teiste metsloomadega ning sageli esineb juhtumeid, kui inimene püüab aidata abituna näivat noort metslooma või linnupoega. Sellistel juhtudel teeb inimene kasu asemel kahju. Näiliste hädaolukordade puhul, kus märgatakse justkui abi vajavat lindu või metslooma, tuleb siiski reeglina otsekoha vaikselt taanduda. Üldjuhul tehakse igasuguse oskamatu ja pealesunnitud abistamisega kasu asemel kahju. Loodusest leitud loomapoeg ei vaja inimese sekkumist ning tuleb üldjuhul jätta sinna, kust ta leiti. Mida kiiremini inimene ennast sellisest olukorrast taandab, seda parem loodusele.

Ilmselgelt vigastatud linnu või metslooma puhul on võimalik helistada Keskkonnainspektsiooni valvetelefonile 1313 ja kirjeldada olukorda, et saada juhised, kuidas edasi käituda. Samuti võib nõu saamiseks pöörduda Eesti Loomakaitse Seltsi poole 5267117.