Eesti Päevaleht kirjutas eelmisel esmaspäeval, kuidas Nõmmel korraldatud koristusaktsiooni käigus võeti maha ohtralt võsa, milles elavad aga ööbikud ja teised laululinnud. Nõmme Tee Seltsi juhatuse esimees Helle Vilu väljendas siis hirmu, et lindude pesapaigad on ohtu seatud.

Harjumaa keskkonnaameti looduskaitse juhtivspetsialist Tiina Napp teatas täna Päevaleht Online’ile, et eile jõudis ka keskkonnaamet, kes koristustöödeks loa andis, Nõmmel Vanaka mäel tehtud koristustööd kontrollima. „Tööd on tehtud korrektselt, nii nagu oli kokku lepitud ning mingeid pretensioone selle koha pealt ei ole,“ kinnitas Napp.

Nappi sõnul ei ole Nõmme linnustikule raietega kahju tehtud, kuna raiutud on vahetult tee äärest ning mõningad põõsad on ka säilitatud. Nõmme Tee Seltsi juhatuse esimehe panid Tiina Nappi sõnad imestama, kuna kohal käinud ornitoloogi hinnangul võis koristustöö mõjutada ööbiku ja veel kahe linnu pesitsust.

„See piirkond on juba varem kokku lepitud linnustiku piirkonnana ja on vastu võetud otsus, et seal põõsastikku maha ei võeta,“ rääkis Vilu. Kuidas võsalõikamine linde mõjutas, selgub pärast pesitsusaja lõppu, mil saab teha lindude loenduse.

Vilu hinnangul võidi paika küll ilusamaks teha, kuid võsa on maha võetud liiga palju. „Teades eelmisi kokkuleppeid, siis ma ei saa hästi aru,“ ütles Vilu, kelle sõnul on lisaks töödeks valitud ka vale aeg. „Üks asi on mahavõtmine ja teine aeg,“ viitas Vilu sellele, et koristustöid tehti lindude pesitsusperioodil.

Ornitoloog Eet Tuule sõnul on praegu vara öelda, kui palju võsakoristus linde seganud on. „Lausraiet seal ei ole, kuid selge on see, et teatud linnuliikide – ööbik, mustpea põõsalind ja metslehelind – arvukust ta mingil määral häirib,“ ütles Tuule.

Tuule sõnul saab loendustulemuste põhjal järeldused teha ilmselt jaanipäeva paiku, kuna metsalõigu lindude arvukust tuleb võrrelda üldise arvukusega. Tuule märkis, et lindude pesitsemispaigad on kaardistatud ning nende andmetega võrreldes saab umbes kuu aja pärast anda täpse ülevaate, kas ja kui palju lindude arvukust mõjutati.