Sidi paisu hüdrosõlme rekonstrueerimise keskkonnamõjude hindamise (KMH) aruande analüüsimise järel sündinud vastava otsuse eelnõuga jättis amet paisu omanikule AS-le Raju valiku ette, kas kaladele Pärnu jões vaba liikumise tagamiseks pais lammutada või siis rajada spetsiaalsed kalapääsud.

Amet leidis KMH aruandes välja toodud vastuolulised argumendid jätsid endiselt õhku kahtlused, et hüdroenergia tootmine võib vaatamata kalapääsude rajamisele siiski kalastikule negatiivselt mõjuda.

„Meie jaoks on oluline tagada suure kalastikulise tähtsusega jõel kalade vaba liikumine ja anda seeläbi oluline impulss Pärnu jõe hea veemajandusliku seisundi saavutamiseks. Praktiliselt ületamatust rändetakistusest tingitud ebasoodne olukord Pärnu jõel on juba liiga kaua kestnud,“ osutas Keskkonnaameti peadirektori asetäitja keskkonnakasutuse alal Taimar Ala, kinnitades, et amet on oma otsuses kindel.

Ala selgitas, et andes paisuomanikule võimaluse kahe tegevusvariandi vahel valida, pakub amet võimalust Sindi paisuga seotud probleem lahendada. Ehk siis kui AS Raju peaks ühe variandi kasuks otsustama, oleks tal võimalik selle teostamiseks taotleda eurorahadest toetust.
„Kui omanik läheb teist teed, siis on see võimalus selleks korraks maha magatud,“ märkis Ala.

Keskkonnaamet on oma Sindi paisu saatust puudutava otsuse eelnõu on arvamuse avaldamiseks jõudnud AS-i Raju lauale. „Meile on antud nädal aega otsuse eelnõule vastata- vaatame, kas see ikka vastab seadustele,“ sõnas ettevõtte juhatuse liige Heiki Laiverik. „Kui mingi otsus kinnitatakse, eks me siis vaatame, kuidas edasi käituda.“

Seejuures ei välistanud Laiverik sugugi võimalust, et nad vajadusel võimaliku otsuse vaidlustavad. Sel juhul võib nn Sindi paisu saaga veel teab kui kaua edasi kesta.