Keskkonnainspektsioon on andnud korralduse raie peatamiseks ning tihendab selle tagamiseks kontrolli.

Viimase paari nädala jooksul on kinnistu omaniku Margo Klementa korraldamisel tehtud lageraiega piiranguvööndist raiutud üle 500 tihumeetri puitu. Sellega on rikutud Lahemaa rahvuspargi kaitse-eeskirja, mille kohaselt on rahvuspargis metsatöödeks nõutav kaitseala valitseja nõusolek, mis aga selle raie puhul puudub. Esitamata on metsaseadusega nõutav metsateatis.

Esialgsete arvestuste kohaselt on selle raiega keskkonnale tekitatud ligi 1,1 miljonit krooni kahju. Lageraie toimus ligi 12-hektarilisel alal, kus sellel kevadel tehti raiet lubatud viisil. Seekord raiuti maha peamiselt eelmisest raiest järele jäänud puud.

Selle aasta jooksul on kinnistul ebaseaduslikult raiutud kokku umbes 1000 tihumeetrit puitu.

Juulis algatas keskkonnainspektsioon kriminaalmenetluse samal kinnistul tehtud lageraie suhtes, mille käigus raiuti 4 hektari suuruselt alalt 476 tihumeetrit puitu. Kriminaalasja materjalid edastati prokuratuuri.

Kevadel tehti Luige kinnistul ulatuslik raie rahvuspargi piiranguvööndis lubatud viisil - turberaiena. Raie käigus rikuti metsaseaduse, kasvava metsa raieõiguse ja metsamaterjaliga sooritatavate tehingute eeskirja ning rahvuspargi kaitse-eeskirja nõudeid, mille eest karistati Klementat halduskorras tolleaegse maksimumilähedase rahatrahviga.

Keskkonnaminister Heiki Kranich ütles, et keskkonnaministeerium ei saa vaatamata Lahemaal jahmatama paneva ükskõiksusega seadusesse suhtuvate inimeste tegevusele muutuda omakohtulikuks kättemaksjaks, vaid peab järgima riigis kehtivaid seadusi.

Kranichi sõnul on riigikogule heakskiitmiseks esitatud huvigruppide poolt läbi

vaieldud riiklik metsanduse arengukava. Keskkonnaministeerium on looduskaitsjatega ühel meelel ja kavandab uue metsaseaduse eelnõus oluliselt karmistada metsa raiuda soovivale omanikule esitatavaid nõudeid ja kitsendusi, on see omakorda muutnud murelikuks ausalt käituvaid metsaomanikke, teatas ministeerium.

Kranichi sõnul on kavas välja töötada uus metsaseadus ja looduskaitseseadus, mille eesmärgiks on tagada selgem ja senisest karmim regulatsioon.