KIK-i nõukogu otsustas 2007. aasta kolmandas taotlusvoorus rahastada täies mahus ehk 613 611 krooniga MTÜ Panga Areng (juhatuse esimees Alver Sagur) projekti, mis näeb ette tee ehitamise Panga kaitsealale ning matkaraja katmise puitmultšiga, kirjutab Oma Saar.

Projekti maakonnasise hindamise käigus toetasid Saaremaa keskkonnateenistus ja Riikliku Looduskaitsekeskuse (LKK) Saare regioon 88 500 krooni eraldamist matkaraja katmiseks puitmultšiga, kuid mitte tee-ehitust.

Samale seisukohale asus ka keskkonnaministeeriumi looduskaitseprogrammi töörühm, kuid KIK-i kommunikatsioonispetsialisti Silja Luubi kinnitusel ei pidanud KIK-i nõukogu antud projekti puhul töörühma põhjendusi piisavaks.

Riikliku Looduskaitsekeskuse Saare regiooni direktor Tõnu Talvi ütles Oma Saarele, et neljale krundile viiva tee ehitamine on eraomaniku huvi, mida ei peaks kinni maksma riigi looduskaitse rahast. “See on minu arust väga halb eeskuju, mis loob sellise võimaluse, et ükspuha milline maaomanik ükspuha millisel kaitsealal võib tulla ja tee ehituseks KIK-ist raha küsida,” viitas Talvi, kelle sõnul võivad seetõttu rahastamata jääda looduskaitseliselt olulised asjad.