Keskkonnaministeeriumi ava­like suhete nõunik Agnes Jürgens kinnitas, et vastuskiri saadeti volikogu esimehele Margus Klaarile 4. augustil. Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi allkirjaga paberil öeldakse, et riigi huvi ja keskkonnaministeeriumi seisukoht ei ole Ess-soo turbamaardla puhul muutunud. Sellega viidatakse jaanuaris maa-ametile saadetud kirjas lausutule, et ministeeriumi hinnangul on maardlas kaevandamine õiguskindluse põhimõtetega koos­kõlas ja lähtub ka õiguspärase ootuse printsiibist. Kirjas märgitakse veel, et Ess-soo maard­lat keskkonnaregistrisse kandes ja kaevandamisloa senise menetlemise käigus on järgitud kõiki seadusest tulenevaid reegleid.

Praegu on siiski lahtine, kas teema võetakse järgmisel Urvaste vallavolikogu istungil arutusele. „Natuke keeruline on see, et valimised on tulemas,” ütles seltsingu Roheline Urvaste ja vallavolikogu liige Airi Hallik-Konnula, kes loodab, et soost ei saa poliitilist vaidlusküsimust.

Roheline Urvaste kaebas eelmisel aastal kohtusse vallavolikogu otsuse Ess-soo raba kaitse alla mitte võtta. Tartu halduskohus ja ringkonnakohus ongi asunud seisukohale, et Urvaste valla otsus oli põhjendamata ja tuleb tühistada.