Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) õppeosakonna vastuvõtuspetsialisti Kristi Naaberi sõnul pole aastaga ülikooli pürgijate eelistused palju muutunud. „Uut ja huvitavat pole, endiselt on populaarseimad ehitus- ja majandusteaduskonnad.“

TTÜ poolt kolmapäeva hommikul tehtud kokkuvõttest selgub, et enim on avaldusi esitatud ärinduse ning rahvamajanduse erialadele, vastavalt 363 ja 361. Kuna mõlemal erialal on tasuta õppekohti 24, siis on konkurss pisut enam kui 15 soovijat ühele kohale. Suurim konkurents, 137 tahtjat viiele vakantsele kohale, on vene õppekeelega ärinduse erialal. Kõrgentatud huvi tunnevad tudengiellu sukelduvad noored ka Tartu Kolledžis õpetatava maastikuarhitektuuri vastu. Kõige tagasihoidlikum on soovijate arv Kuressaare Kolledži elektroonika erialale, kus 10 vabale kohale leidub vaid neli tahtjat.

Kõige parem meel pidavat Naberi sõnutsi TTÜ-l olema selle üle, et sel aastal on ootamatult palju avaldusi tulnud ka teedeehituse ja mehhatroonika erialale. „Loodetavasti tulevad kõik need tublid huvilised meile ka õppima.“

Tallinna Ülikool (TLÜ) oli täna hommikuks SAISi ning paberkandja teel vastu võtnud 8761 avaldust, millest 7026 on esitatud bakalaureuseõppe erialadele. Populaarseim eriala on konkurentsitult riigiteadused, kuhu on esitatud 713 sisseastumisavaldust. Inglise keele ja kultuuri vastu tunneb riigiteadustega võrreldes huvi enam kui kolmandiku võrra vähem noori, täpsemalt 429. Kahele esimesele järgnevad populaarsuse edetabelis reklaami ja imagoloogia, rekreatsioonikorralduse, infoteaduse, Lähis-Ida ja Aasia kultuuriloo jne erialad, millesse soovijate arv mahub 200 ja 270 vahele.

Tartu Ülikooli õppima saamiseks on tänase seisuga bakalaureuse ja rakenduskõrgharidusõppesse esitatud kokku umbes 2500 avaldust, kuid erinevalt pealinna suurematest ülikoolidest kestab emajõelinna aus ja uhkuses dokumentide vastuvõtt kuni 25. juulini.

„Populaarseid õppekavu konkursi alusel välja selgitada ei saa, sest lävendipõhise vastuvõtu idee seisneb selles, et avaldus on mõtet esitada ainult siis, kui lävend ka ületatakse, sest siis on õppekoht garanteeritud,“ märkis ülikooli pressiesindaja Anneli Maaring. „Traditsiooniliselt tunnevad aga noored enim huvi arsti-, õigus-, majandus- ja sotsiaalteaduskonna õppekavade vastu.“

Samuti Tartus asuva Eesti Maaülikooli vastuvõtu peaspetsialisti Tiiu Lille sõnul on nende ülikooli seni esitatud umbes 2000 avaldust ning populaarsemateks aladeks on ökonoomika ja ettevõtlus, maastikuarhitektuur, maastikukaitse ja –hooldus ning maaehitus. Seda, palju ühele erialale taotlusi on esitatud, Lille ei nõustunud avaldama, viidates andmete konfidentsiaalsusele.

Tartu Kutsehariduskeskusest öeldi Päevaleht Online´ile, et pooleteist nädalaga, mil dokumentide vastuvõtt on kestnud, on laekunud 500 sooviavaldust. Seni enim laekunud avaldusi juuksuri ja raamatupidamise erialale millele järgnevad mehhatroonika ja autotehniku kutsealad.

Tallinna Tööstushariduskeskuse esindaja sõnul on nendne kooli kanditeerivate noormeeste seas sarnaselt Tartu Kutsehariduskeskusega esikohal mehhatroonika ning autotehniku erialad, neiude hulgas on populaarsemad aga sisekujundaja assistendi, rõivaala müügikonsultandi ning juuksuri kutsetunnistused andvad valdkonnad.