Tallinna linnaplaneerimisametis on algatatud planeering, mille eesmärgiks on kesklinna miljööväärtuslike alade täpne kaardistamine, sellega võetakse kaitse alla terve kesklinna väärtuslikud piirkonnad.

Teemaplaneering hõlmab nii Tallinna üldplaneeringuga väärtuslikeks piirkondadeks määratud Kadrioru, Kassisaba, Süda-Tatari ning Veerenni asumeid kui ka esmakordselt äramärkimist leidnud kolme ala: Raua piirkonda (Kadrioru ja kesklinna vahel), Torupilli piirkonda (Tartu maantee ja Gonsiori tänava vahel) ning Tallinn-Väikest ehk Kitseküla piirkonda. “Väärtuslikku keskkonda juurde ei tule, kogemus on näidanud, et ilma kaitsmata see ainult hävineb,” selgitas muinsuskaitse-ameti miljööalade peaspetsialist Liina Jänes. Seetõttu on tegu lõpliku planeeringuga, kuhu niipea uusi miljööväärtuslikke alasid ei lisandu.

Eri piirkondade kaitsetingimused on erinevad ja nende määramisel on analüüsitud olemasolevate hoonete, haljastuse ja tänavavõrgustiku seisundit. Peamiselt arvestatakse arhitektuurilist tervikut.

Planeering ei ole väga üksik-asjalik ja annab Jänese sõnul pigem pildi üldistest arengusuundadest.

Alad eri väärtusega

Kui mõnes piirkonnas on hästi säilinud väärtuslikke hooneid, keskendutakse seal maksimaalselt säilitamisele. Teine ala võib olla vähem väärtuslik, kus leidub hooneid, mis tervikuga kokku ei sobi, ja need võib vabalt maha lammutada.

Teemaplaneering loodetakse kehtestada järgmise aasta alguses. Jänese sõnul rikastatakse ajalooliste väärtuste kaitsmise kaudu oluliselt linnapilti.

Kommentaar

Olari Kärmas, linnaplaneerimis-ameti vanemspetsialist

Miljööväärtuslike alade varasemad küllalt suvalised piirid on nüüd lõpuks saanud konkreetsed vormid ja praegu on üheselt arusaadav, mis alasse mingi hoone kuulub. Kindlate piiridega tulevad ka kindlad reeglid.

Edaspidi hakkame lisaks kesklinnale linnaplaneerimisametis tegelema ka teiste linnaosade üldplaneeringutega, et kaardistada ja kaitse alla võtta seal leiduvaid väärtuslikke alasid.

Planeering tehakse ajalooliselt väljakujunenud ühtsete ja oma-näoliste piirkondade säilitamiseks ja kaitsmiseks. Selleks määratakse piirkondades kindlaks hoonestustihedus ja -maht, korruste arv, hoonete üldilme ja linnaehituslikud detailid, mida soovitakse säilitada.