Planeering hõlmab Kadrioru, Kassisaba, Uue Maailma, Süda-Tatari ja Veerenni asumeid, lisaks kaalutakse kitsendusi Raua, Torupilli ja Tallinn-Väikese piirkonda. Kuigi näiteks Kadrioru ja Kassisaba asumit puudutavad ehitusmäärused on valmimisjärgus, on need linnaplaneerimise eest vastutava abilinnapea Kalev Kallo sõnul vastavalt õiguskantsleri Allar Jõksi ettekirjutusele kehtetud.

Kallo hinnangul on tegu väga mahuka tööga, mida võib nimetada linnaosa üldplaneeringuks, mis täpsustab kogu linna üldplaneeringut.

“Senistele kogemustele tuginedes oleks see muidu vähemalt kaheaastane töö, aga kuna aasta aega on ehitusmäärustega tegeldud ja algmaterjal on olemas, siis tahaks loota, et see suudetakse koondada ühte suures osas selle aastaga,” ütles Kallo.

Abilinnapea sõnul võiks planeering jõuda linnavolikokku kehtestamisele enne volikogu 2007. aasta suvepuhkust.

Vanalinna ei puuduta

Samasisulise ettepaneku teemaplaneeringu algatamiseks esitas Tallinna linnavolikogus ka Reformierakonna fraktsiooni juht Keit Pentus.

Linnavalitsus ettepanekut ei toetanud, sest käsitletavate alade sekka oli pandud ka vanalinn, mille reeglid on Kalev Kallo sõnul paika pandud juba muinsuskaitseseadusega.

Enda sõnul loodab Pentus, et reeglite kehtestamine lõpetab praeguse suvaõiguse järgi käiva planeerimise.

“Mis reeglite alusel otsustatakse, kas, mida, kuhu ja kuidas ehitada lubatakse, on täna teada ilmselt vaid üksikutele Tallinnas ainuvõimu teostava partei tipule lähedal seisvatele inimestele,” osutas Pentus.

Oma teemaplaneeringut on keskkonna väärtustamiseks asunud koostama ka Harju maakond.

Planeering nimega “Maakonna sotsiaalne infrastruktuur” peaks aitama tasakaalustada asustust ja teenuseid, sest suvaarenduse tingimustes on uusasumites tihti probleeme haridus-, tervishoiu- ja kultuuriteenuste kättesaadavusega.

Teemaplaneering on kiiduväärt algatus

Ignar Fjuk, Kadrioru ehitusmääruse koostaja

Miljööalade teemaplaneeringu näol on tegemist formaalsusega, minu töö selle pärast raisku ei lähe. Kuigi õiguskantsleri ettekirjutus oli piiripealne ja linn oleks võinud selle ka tähelepanuta jätta, saan sellest aru – vastasel korral oleks linna oodanud hulk kohtuasju, sest ehitusmäärused puudutavad tuhandeid krundiomanikke. Teemaplaneeringu algatamine on kiiduväärt ja seda oleks võinud ka varem teha, sest töö on pool aastat seisnud.