Täna keskpäeval kukub tähtaeg, milleks transpordi- ja teetöötajate ametiühing ning bussiettevõtted peavad kokku leppima uue bussjuhtide töö tasustamise korra. Kui kokkulepet ei saavutata, katkeb täna kell 21 Tartu ja Pärnu linna bussiliiklus määramata ajaks. Tõeline kaos bussiliikluses võib streigi venima jäämise korral saabuda reedel ja laupäeval, kui streigiga võivad liituda ka Sebe ja Tallinna linnaliine sõitvad bussijuhid.

“Linnadevahelisest reisijateveo peatumisest on praegu veel vara rääkida, aga minu info kohaselt võib tõesti juhtuda, et kui

streik kestab ka tuleval nädalal, siis nädala algusest kavatsevad

streigiga liituda Sebe ja Taisto bussijuhid,” ütles streigijuht Aare Kübaresepp. Õhtuks olid Sebe bussijuhtide esindajad teavitanud ettevõtet, et nad liituvad streigiga.

Sebe bussijuhtide teenindada on suurem osa Tallinna ja Tartu vahel sõitjaid. Lisaks teenindab Sebe ka peaaegu 70 protsenti ülejäänud linnadevahelistest kaugliinidest mujal Eestis. Sebe suuromanik Hugo Osula avaldas eile lootust, et tööandjad ja bussijuhtide esindajad suudavad streiki vältida. Kui aga streik peaks toimuma, loodab Osula, et Sebet sellesse ei kaasata.

“Meie bussijuhtide palgad on piisavalt head ja ma ei näe põhjust, miks nad peaksid streikima,” lisas Osula. Sebe bussijuhid saavad ettevõtte suuromaniku väitel juba praegu ametiühingute nõutava kollektiivlepinguga saavutada tahetavat palka.

Bussijuhid nõuavad läbirääkimistel tulevaks aastaks üleriigilise kollektiivlepingu allkirjastamist, mis lisaks 45-kroonisele alampalgale teeks täpsustusi töö- ja puhkeaja korralduses ning sätestaks transporditöötajate lisapuhkused.

Hiiumaal bussid sõidavad

Kui Sebe bussijuhid suudetakse streiki kaasata, tähendaks see paljudele bussisõitjatele, et lisaks maakonnasisestele sõitudele ei pääse bussiga ka naabermaakonda ega pealinna. Avalikkusele tutvustatud laieneva streigi plaanis jääks streigist ainsana puutumata Hiiumaa. Osalt näeb streigiplaan bussiliikluse seiskumist ette Põlvamaal, Võrumaal, Jõgevamaal, Viljandimaal ja Raplamaal. Loetletud maakondades jääksid alates reedest käigust ära GoBusi, Haapsalu Autobaasi, Atko Transi, AS-i Harjumaa Liinid ja Järve Bussipargi korraldatavad linnadevahelised liinid.

Transpordi- ja teetöötajate ametiühingu esimehe Peep Petersoni sõnul on reedel tõenäoliselt võimalik bussiga sõita vaid Jõgevamaa ja Hiiumaa maakonnaliinidel. “Nendes maakondades on kehtiv kollektiivleping või puudub ametiühing,” lisas Peterson.

See-eest katkeks maakonnasisene bussiliiklus juba neljapäevast Pärnumaal, Saaremaal, Valgamaal, Tartumaal, Läänemaal, Lääne-Virumaal, Ida-Virumaal ja Harjumaal. Streigijuht Aare Kübaresepp lisas, et osas maakondades kaalutakse hommikuste õpilasi teenindavate liinide käigus hoidmist. “Kuid häiritud võib olla koolilaste kojuvedu, sest koolipäev lõpeb eri kellaaegadel,” lisas Kübarsepp. Streigikorraldajad soovitavad murelikel lapsevanematel võtta ühendust vallavalitsusega, et uurida, kas ja kuidas on streigi ajal korraldatud koolilaste vedu.

Vedajate ja bussijuhtide surve

•• Ettevõtete ja ametiühingute võimalik palgatõusualane kollektiivleping eeldaks ühistranspordile eelarvest eraldatava summa märkimisväärset suurendamist, sest kõrvuti bussijuhtidega nõuavad ka vedajad kulutuste kasvule viidates riigilt lisaraha. Bussijuhid ähvardavad palgatõusuta jäämise korral streigiga, vedajad omakorda lubavad liinide teenindamise üles öelda. Mõlema osapoole nõudmistele saab aga vastu tulla vaid riik.

•• Bussiettevõtte GoBus hinnangul on praeguste mahtude juures, kus tänavune riigipoolne dotatsioon avalikel liinidel ulatub 220 miljoni kroonini, ühistransporditurul 60–100 miljoni kroonine puudujääk. GoBusi nõukogu esimees Tiit Pruuli leiab, et olukorra lahendamiseks tuleks kogu ühistranspordi logistiline korraldus üle vaadata ja võrku optimeerida, vastasel juhul polevat praeguste summadega võimalik sõitjaid vedada.

Streigiplaan

Kogu bussiliiklus

veel ei seisku

•• 11. detsember: kell 21 alustavad streiki AS-i GoBus Pärnu ning Tartu linnaliinidel sõitvad bussijuhid.

•• 12. detsember: Pärnu ja Tartu linnaliinide streik jätkub.

•• 13. detsember: streigiga ühinevad AS-i GoBus liinid Pärnumaal, Tartumaal, Saaremaal, Läänemaal, Valgamaal ja Lääne-Virumaal. Seiskub bussiliiklus Rakvere linnaliinidel. Streikima hakkavad ka AS-i Haapsalu Autobaas bussijuhid ja bussiliiklust ei toimu Haapsalus ja Läänemaal. Töö lõpetavad ka Atko Trans AS-i Paide ja Järvamaa liinid, AS-i Harjumaa Liinid korraldatavad Harjumaa liinid ning Järve Bussipark AS-i liinid Kohtla-Järvel ja Ida-Virumaal.

•• 14. detsember: streigiga ühinevad Sebe, AS-i GoBus, AS-i Haapsalu Autobaas ning Atko Trans AS-i korraldatavad linnadevahelised liinid, mis tähendaks bussiliikluse katkemist pea kõikjal Eestis. Solidaarsusstreigi raames ühinevad ka Põlvamaa, Võrumaa ja Mulgimaa bussijuhid.

•• 15. detsember: streik jätkub tähtajatult, kuid laupäeval võivad streigiga liituda Tallinnas linnaliine sõitvad bussijuhid.