Kevadise suurvee kõrgaeg on käes - näiteks Kasari jõe vesi on tõusnud 242 cm võrra ja üleujutatud alad ulatuvad 265 meetrit jõe kaldast eemale, teatas Eesti meteoroloogia-ja hüdroloogiainstituut. Kasari praegune veetase küünib üsna lähedale rekordtasemele 249 cm, mis registreeriti 9. aprillil 1932. aastal. 

Lumi on ära sulanud Valgas, Võrus, Tõraveres, Tuulemäel, Korelas, Taheval. Eriti suur üldine veevaru lumes on Ida-Eestis. Kuna maapind on külmunud, siis jätkub sulavee äravool veekogudesse kraavide ja soode kaudu.

Suurem veetaseme tõus on praegu Põhja-Eesti jõgedel (Keila, Jägala, Lüganuse, Vihterpalu, Loobu) ja Lääne-Eesti jõgedel (Kasari, Pärnu, Navesti ja Riisa). Lõuna-Eesti jõed seevastu hakkavad tasapisi 10-12 cm ööpäevas alanema.

EMHI sünoptikud suurt vihma enam ei ennusta, seega hakkab suurvee tipp mööda saama. 

Seoses Soomaale saabunud "viienda aastaajaga" palub RMK kõigil külastajatel enne matka alustamist Soomaa rahvuspargis tutvuda põhjalikult nii tee- kui veeoludega.

Vaatamata soojadele ilmadele ja kõrgele veeseisule on Soomaa rahvusparki läbivad Raudna, Halliste ja Lemmjõgi jätkuvalt osaliselt jääkatte all, mis muudab kanuudega liiklemise jõgedel keeruliseks, eeldades varasemat kanuusõidu kogemust. “Juhul, kui kasutatakse matkakorraldajate teenuseid, palume veenduda selles, et tegemist on litsentseeritud ettevõttega, kellel on varasem kogemus Soomaal matkade korraldamisel,” toonitas Soomaa rahvuspargi külastusjuht Rait Parts.

Soomaal juhtus eile õhtupoolikul õnnetus, kus matkajate kogenematuse tõttu läks ümber kanuu kolme inimesega. Sündmuskohale kutsuti kiirabi ja päästeamet, kanuust vette kukkunud inimestest said kaks teise kanuu peale ja kolmanda aitasid veest välja päästjad.

Suundudes Soomaale, palub RMK kõigil külastajatel arvestada lisaks kõrgele veeseisule ka kevadisest pinnase sulamisest tulenevat maanteede olukorda. “Soomaa rahvusparki läbivad kruusateed on sula ja tõusuvee koosmõjul muutunud halvasti läbitavaks ja sellest tulenevalt palume kõigil sõidukiomanikel käituda mõistlikult ja teisi liiklejaid ning teeolusid arvestavalt,” sõnas Parts. “Lisaks palume hoiduda offroad sõidukite kasutamisest üleujutatud teelõikude läbimiseks, kuna see rikub oluliselt pinnaskatet.”