"Võib-olla oli siis Roosikrantsi torni juures asunud värav põhivärav, kust käis igapäevane liikumine Toompeale," vahendas OÜ Arheokraator arheoloogi Peeter Talvari sõnu Aktuaalsele Kaamerale ETV24. "Ja see avastatud värav oli selline transpordivärav, kust veeti kive, mis olid ehitusel tarvilikud ja suurtükke. Värava arvestatav kõrgus oli 3,3 meetrit," lisas ta.


Paraku jäid kaevamised pooleli vaid 80 sentimeetrit enne, kui arheoloogid jõudsid värava alt läbi viiva sillutiseni, sest raha rohkemaks ei ole.


Linnamuuseum uuendab Tallinna kõrgeima suurtükitorni ekspositsiooni ja ametiruume. Ette on võetud 47 miljonit krooni maksev töö, et rajada maa-alune tee suurtükitornist Ingeri ja Rootsi bastioni tunnelitesse.


"Praktiliselt Vabaduse platsi alla tuleb see praegune käigutee," ütles Tallinna Linnamuuseumi arendusjuht Kalmar Ulm. "Edaspidi, selle aasta lõpu poole saame sisse Kiek in de köki suurtükitornist. Nende tunnelite kogupikkus on ligi 400 meetrit, nii et kavandatav Vabadusesammas tuleb meie käigutunnelite kohale."


Kiek in de Kök ise saab moodsaks muuseumiks. "Uue ekspositsioonina tuleb siia põhjalik relvanäitus," rääkis Kiek in de Köki muuseumijuht Toomas Abiline. "Linnamuuseumi relvakollektsioon pannakse peaaegu täielikult siia välja."


Tallinna kõige kõrgem suurtükitorn näitab huvilistele linnakindlustuse ja siinsete sõdade ajalugu.