“Millal vormsilased millegagi rahul on olnud?” küsis Lääne maavalitsuses transpordiasjade eest vastutav nõunik Harry Erman. “On arusaadav, et inimestel on uue firma suhtes kõhklusi, aga need on asjatud. Nüüd saab vald vastavalt saarerahva soovidele praamigraafiku kehtestada, saareelanikele ei tõuse ka suvel piletihind, broneerimistasu vähemalt vormsilastelt võtma ei hakata, kiirabi ja haiged saavad tasuta üle sõita,” loetles Erman uuest lepingust tulenevaid soodsamaid tingimusi.

Ermani sõnul tekib seoses kihnlaste tulekuga Vormsi liinile esimene tegelik konkurents saartevahelises parvlaevaliikluses.

Statistika probleemi ei näe

Vormsi vallavanema Meelis Mägi sõnul võiks koguda saarelt sama palju allkirju Kihnu Veeteede laeva toetuseks. “Mul on sügavalt kahju, sest osa allakirjutanuid ei ole lihtsalt teadlikud, mis muutuma hakkab,” lausus Mägi lisades, et kirjas esitatud küsimustele andis Kihnu Veeteede juhatuse esimees Annely Akkermann saarel käies vastused. “Ta ütles avalikul koosolekul, et kui vaja, siis lisatakse 1300 reisile veel 800 lisareisi, mille eest dotatsiooni ei saada. Sõna maksab ka midagi.”

“Kui lähtuda statistikast senise liikluse kohta, siis on meie parvlaev Reet võimeline kõike ning kõiki saarele vedama,” ütles Akermann. Kihnu sõidutavad kaks, Munalaiust ja Pärnust teed alustavat laeva aastas 30 000 reisijat, Vormsile sõitjaid on kümne tuhande inimese võrra rohkem. “Kuid Vormsi reise saab olema kaks korda rohkem,” lausus Akermann.

Neljapäeva õhtul teeb kihnlaste Reet esimese proovireisi.