“Kui planeeritavaid riigikontrolli ettepanekuid – liikmete arvu vähendamine, brigaadi üleminek osalisele tööajale, arstibrigaadide vähendamine – hakatakse ellu rakendama, siis oleme taas transport ehk samal tasemel nagu enne kiirabi reformi 1994. a.”

“Meile on neid plaane igati mõista antud ja juba praegu on arstibrigaadide arvu vaikselt vähendatud,” ütles arstide liidu usaldusisik ja Tallinna kiirabi töötaja Riina Räni.

Kiirabi sai tänavu riigieelarvest 202 miljonit krooni, mis on küll 30 miljonit krooni rohkem kui mullu, kuid Tallinna kiirabi juhi Raul Adlase sõnul sellest ei piisa, sest arvestatakse ka ole-masoleva palgakokkuleppega, mille järgi peab kiirabis makstavad palgad tõstma teiste meditsiinitöötajate palga tasemele.

Siiski jätkab kiirabi tema sõnul nii, nagu seni on tööd tehtud, ning jooksvalt iga brigaadi pealt enam kokku hoida ei saa.

“Fakt on see, et ligi 20 brigaadi on katteta,” ütles Adlas. “Teenistuste juhid on kokku leppinud, et andku siis minister ise see käsk ja öelgu, millised brigaadid tuleb kinni panna.”

Sotsiaalministeeriumi abiministri Külvar Mandi sõnul jäävad kiirabi tegevuskulud 2005. aastal 2004. aasta tasemele.

Kiirabi kirjas streigihoiatus

•• Üleminek kaheliikmelistele brigaadidele (õde + autojuht-parameedik) saab olla väga aeglane, järkjärguline, et kindlustada adekvaatne spetsialistide koolitus. Õpetada mittemeedikut südamelihase infarkti diagnoosima, veel vähem ravima ja haiget elusalt haiglasse toimetama on aeganõudev ja väga kallis ja kas sellel on mõtet, kui vastava hariduse saanud erakorralise meditsiini arstid on olemas?!

•• Teie kokkuhoiupoliitika tulemusel on kiirabitöötajad aastaid elanud paljalt fanatismist (arstipalk 35 kr/tund, kiirabiõde-birgaadijuht 30 kr/tund, kiirabiõde 25 kr/tund ja autojuht-parameedik 27 kr/tund, ületunnitöö ei ole 1,5-kordne, öötasu on 20%, puudub ka nn 13. palk). Juba aastaid lubatud ja oodatud palgatõusu lootuste luhtumine sunnib meid – koolitatud kaadrit – massilisele lahkumisele või töörahu katkestamisele. Fanatism on otsas!

•• Jääme ootame Teie-poolset seisukohta, vastasel juhul oleme sunnitud töörahu rikkuma ja

väljendama oma nõudmisi streigi teel.