Adlase sõnul algab kiire periood jõululaupaeva õhtust ning kestab jaanuari keskpaigani, kui Vene vana kalendri järgi on saabunud uus aasta.

Seetõttu on valvebrigaadide arv 10 protsendi võrra tavaparasest suurem. Kui tavaliselt on valmis väljakutsele reageerima 12 Tallinna Kiirabi brigaadi, siis 31. detsembri-1. jaanuari ööl ootab üks või kaks kiirabi brigaadi kodus. Vajaduse korral jõuavad varubrigaadid poole tunniga appi.

Uue aasta ööl on enim väljakutseid kesklinna, alates 1. jaanuarist aga Lasnamae ja Mustamae korteritesse, lisas Adlas.

Peamiselt tulenevad tervisehädad kroonilistest haigustest, mis löövad välja pikkade pühade ajal, kui inimesed kodus ohtralt söövad ja vägijooke pruugivad. Lisaks sellele ka vägivallajuhtumid, ütles Adlas. "Õnnetused juhtuvad väga suure joobe foonil," ütles Adlas.

Pürotehnika tase on Adlase sõnul aasta-aastalt paranenud, mistõttu tuleb järjest vähem väljakutseid seoses õnetustega. Varem juhtus palju õnnetusi Vene sõjavae päritolu signaalrakettidega, meenutas ta. Kiirabi peab aastavahetusel ka perearstide eest ravimeid ja retsepte jagama, kuna perearstikeskuse uksed on pikka aega kinni, ütles Adlas.

Arvestades aasta tagasi rahulikult möödunud Millenniumi-buumi, prognoosib Adlas ka sellele aastale rahulikku lõppu.

Arvi Tapver