Viimsi vallavolikogu kiitis sel nädalal heaks Karulaugu teele lasteaia-algkooli rajamiseks algatatud detailplaneeringu, kuid opositsioon on radioaktiivsele radoonile viidates selle vastu.

Viimsi vallavanem Haldo Oravas ütles, et kool ehitatakse Haabneeme kahel põhjusel. “Siin läheduses paikneb sõlmpunkt, kus kohtuvad Tallinna-suunaline välisbussiliin ja valla siseliinid,” põhjendas ta. Teiseks põhjuseks on Viimsi keskkooli ja peagi valmiva staadioni lähedus.

Parema Viimsi esimees Aare Ets ütles, et opositsioonile on mõistetamatu, miks kooli tahetakse just Haabneeme ehitada, kuigi võimalikke kohti on palju. “Näiteks Randveres on olemas projekt ja ma ei näe, mis takistab seal ehitama hakata,” ütles ta.

Vallavanem Oravase sõnul tugineti Randvere kõrvale jättes statistikale, mille järgi ainult piirkonna lastest Randvere algkool ei täituks. “Mujalt valla piirkondadest laste vedamine Randverre tähendaks ka suuri ümberkorraldusi ühistranspordisüsteemis.”

Akadeemikut ei kuulatud

Haabneeme puhul tekitab aga küsitavusi radioaktiivne radoon, mille tase kardetakse liiga kõrge olevat. Aare Etsi hinnangul ei ole kasutusele võetud kõiki riske maandavaid abinõusid ning volikogu istungil ei lastud tekkida diskussioonil. Näiteks oli opositsioon istungile kutsunud akadeemik Jüri Martini, kes seal aga sõna ei saanudki.

Vallavanem lükkas väited radooniohu kohta ümber sõnadega, et piirkonnas on selle kohta tehtud neli uuringut. Bioloogiadoktor Jüri Martin rääkis aga, et kuna radooni tase kõigub aasta jooksul, tuleb katseid teha pika aja jooksul.

Martini sõnul põhjustab radioaktiivne radoon ennekõike kopsuvähki ja seda peetakse riskiteguriks.

Viimsis palju lapsi

7 algkooliklassi on rekord

•• Viimsi elanike arv on kümne aastaga kolmekordistunud.

•• Sel aastal avas Viimsi keskkool seitse esimest klassi ning kui järgmiseks sügiseks uut kooli ei avata, peab osa lapsi hakkama koolis käima õhtuses vahetuses.

•• Uues lasteaias-algkoolis on pinda 6200 ruutmeetrit. Esmalt rajatakse järgmise õppeaasta alguseks 350 õpilasele mõeldud algkool, pool aastat hiljem valmivad 120 kohaga lasteaia osa ja spordisaal.