Õnnetuse hetkeks oli Helsingist väljunud AS Lindaliinide katamaraan 232 reisija ja 14 meeskonnaliikmega jõudnud teel olla pool tundi.

“Kiirus on 11 sõlme ja Nordic Jet saadab meid 150 meetri kaugusel,” ütles Roonemaa pardalt. “Alguses võttis katamaraan hoo maha ning mõtlesime, et põhjuseks on palgikoormat vedav mööduv laev. Siis tõsteti kiirust ning langetati uuesti.”

Inimesed Roonemaa kõrval olid optimistlikud ning paanikat ei puhkenud. “Kui välja arvata mõned soomlased, kes hoolimata soovitusest paigal püsida baarist julgustuseks napsu ostavad. Kohutavalt umbne on! Vestid ka veel seljas.”

Mehe sõnul oli paar rida temast eespool istunud mustanahalise lapse nägu väga hirmunud. “Laev on ikka korralikult vasakule poole kreenis,” lõpetas ta kõne.

Täpse põhjuse selgitavad tuukrid. Lindaliini juht Enn Rohula pidas juhtumi esialgseks põhjuseks mootori võlli tihendi purunemist.

“Tuuker ootab juba kaldal ja meie inspektor on ka kohal,” ütles laeva saabumist kail oodanud veeteede ameti peadirektori asetäitja Arvo Veskimets. “Kui vesi välja pumbatakse, võib hakata uurima.”

Tunniajase hilinemisega jõudis laev kell 17 Tallinna sadamasse, binoklitega sadamatöölised ning ärevad vastutulnud kail ootamas.

“Oleme sadamas, püsige paremas pardas, väljumisel järgige jagatud juhtnööre ning jätke päästevestid terminali,” kõlas kapteni hääl.

Lähedased nägid omakseid ning rahva seas kõlas: “Mees on elus ja terve!”

Laima, kelle sugulane omal ajal Estonia katastroofist eluga pääses, tuli Soomest lastega Eestisse. “Paanikat polnud. Häda ilmnes Eesti vetes, seega teadsin, et maa on lähedal – saared ja purjekad paistsid,” lausus Laima, kelle 8-aastane poeg Mikael tunnistas, et kartis natuke.

Laima tütar Marion (22) ütles, et kuulnud kapteni sõnu, ei olnud tal peas ühtegi mõtet. “Pärast hakkas kohale jõudma. Tõepoolest – mina kartsin väga,” tunnistas ta.

Soome kodakondsusega mustanahaline Zak Dernies tuli oma kahe lapsega Eestisse puhkama. “Tunnen end väga näruselt! Tahtsime tulla kõige kiirema laevaga, mis osutus kõige aeglasemaks. See on ju uus laev?” imestas ta.

Linda Express oli läinud kiirkorras liinile, et asendada teisipäeval rikke tõttu remonti läinud Lindaliini tiiburlaeva Laura.

Välismaalast häiris teadmatus. “Kõige rohkem häiris see, et kapten teatas õnnetusest, justkui sosistaks oma naisele hommikul midagi ilusat kõrva. Mitte midagi ei saanud aru. Teadmatus tekitas suure psühholoogilise pinge, see oli piinamine,” lausus Zak, kelle teismelised lapsed Suzie ja Strauss polnud veel ehmatusest üle saanud.

Hollandist Eestisse puhkama tulnud Peter (56) ja Pirkko (53) tunnistasid, et kartsid. “Kohe käis peast läbi mõte, et nüüd vajume põhja. Esimesena lõi pähe Estonia katastroof,” ütles Peter. Pirkko tunnistas, et tema meelest oli olukord talumatu.

Austriast üheks õhtuks Eestisse pidutsema tulnud Magnus (24) ja Karina (24) seisid piletisappa, et broneerida tagasisõidupiletid. “Meile maksis pilet 32 eurot,” näitasid nad sõrmede vahel laevafirma poolt õnnetu reisi eest tagasi antud 500-kroonist. “Saame piletid Tallinki AutoExpressile. Igal juhul vägeva algusega õhtu tuleb Eestis.”