Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluva regionaalministri Siim-Valmar Kiisleri hinnangul on üks võimalus Kehra-sarnaste probleemide hajutamiseks haldusreform, sest ühinenud omavalitsused on suuremad ja jõukamad.

„Kuni püsivad ühele tööandjale tuginevad vallad-linnad, püsivad ka monofunktsionaalsusest tulenevad riskid,” lausub valitsuses IRL-i haldusreformi plaanidega koalitsioonipartnerite vastuseisule põrkunud Kiisler.

Ühinenud omavalitsused suudaksid tema sõnul pakkuda inimestele ka rohkem töötamise võimalusi. „Riik omalt poolt soodustab omavalitsuste vabatahtlikku ühinemist. On oluline, et eriti ühefunktsiooniliste asulate juhid haaraksid nendest võimalustest kinni ja alustaksid aktiivselt läbirääkimisi oma naabritega, et ennetada Kehra näitega sarnaseid probleeme.”

Ühest tööandjast sõltub näiteks turbaväljadest elatuv Tootsi asula. Tootsi vallavanema Kaljo Ahmani sõnul on kaalutud ühinemist Vändra, Kaisma ja Järvakandi vallaga. „Kaugele ei ole me jõudnud ja see on juba teine katse.” Ühe liitumistakistusena nimetab ta aga just ebakindlust AS-i Tootsi Turvas suhtes.

„Meie andmetel töötab ettevõte vähendatud mahus aastani 2010. Siis otsustatakse, mis saab edasi.” Ahman räägib, et Soome firma alluvuses olev AS Tootsi Turvas ei ole oma tulevikuplaane veel avaldanud.

Kolmandik maksurahast

Tänavu koondati Ahmani sõnul turbafirmast 30 töötajat. „Sel aastal oli väga halb suvi ja tootmisplaanist saadi täis ainult 60 protsenti,” selgitab ta. Kui jaanuaris töötas ettevõttes 195 töölist, siis praegu on see arv 130–140 vahel. Vallas elab kokku alla tuhande elanikku, kellest vaid 407 on maksumaksjad. Seega kogub vald turbafirma tööliste käest terve kolmandiku oma tulumaksust.

Tootsi on ühefunktsiooniline juba 1938. aastast. Teisi ettevõtteid, kes suudaksid võimalikke vabanevaid töökäsi uuesti rakendada, vallas ei ole. „Suuruselt järgmine on õmblusfirma, kus töötab 25 inimest,” seisab Ahman silmitsi faktidega.

Raskeid aegu elavad üle saeveskid. Eelmisel aastal sulges Stora Enso oma Saugal asuva saeveski. Töö kaotas 75 inimest. Septembris teatas ettevõte Paikusel asuva saeveski sulgemisest. Paikuse abivallavanema Ain Jakobsoni sõnul on nüüdseks koondatud umbes pooled töötajad, lõplik kirves langeb aga esimesel jaanuaril.

„Räägiti raskest turuolukorrast – Vene tolli tõttu muutusid palgid kallimaks,” selgitab Jakobson.