Hondale autode esitluseks loa andnud Tallinna säästva arengu ja planeerimise ameti asejuhataja Hain Karu sõnul anti luba ürituseks hea meelega.

“Kui on vaja presenteerida autosid ja firma maksab teesulgemise maksu, siis tuleb seda lubada. Miks Tallinna firmat Tallinnast välja saata? Oleks see siis olnud Honda Pärnu filiaal,” ütles Karu.

Hondat Eestis esindav firma maksis kolmeks tunniks Pirita ringraja sulgemise eest 900 krooni. Kesklinnast välja viiv sõidurada oli suletud alates kella kuuest õhtul, mille tõttu tekkis Pirita teel ligi kilomeetri pikkune autode järjekord. Paljud Pirita elanikud olid sunnitud koju sõitma suure ringiga.

JÄI KASUTA. Põhja-Rootsis ja Põhja-Soomes puhkust veetev Karu kinnitas, et ei ole kolmeks tunniks Pirita elanike ja läbisõitjate elu halvanud kommertsürituse eest saanud “isegi mitte ühte õlut”.

Tallinna linnapea Tõnis Paltsi hinnangul aga lasub autofirma reklaamürituse lubamise eest vastutus linnaosa vanemal Ülle Rajasalul. “Kuigi ka säästva arengu ja planeerimise ameti (SAPA) keegi ametnik oli süüdi, aga Pirita linnaosa ei mõelnud kas üldse või natukenegi, mis olukorra selline üritus tekitab,” ütles linnavalitsuse avalike suhete teenistuse konsultant Peeter Eerik Ots.

KÄSK KÕRGEMALT POOLT. Rajasalu kinnitusel teadis ta, et autofirma üritus toimub vaid velotrekil ja andis selleks ka loa. Samas seisab Royal Service’i juhatuse liikme Aivar Laane koostatud avaldusel, et üritusel osalejad tahavad teha ka proovisõitu kell 19-22 Pirita-Kloostrimetsa ringrajal. Liikluspolitsei märgib kooskõlastusel, et ringraja sulgemise peab otsustama SAPA.

“See, et suletakse ringrada, sai mulle teatavaks viis minutit enne kella viit, kui mind hoiatati, et võib tekkida ummikuid. Küsisin transpordiosakonnast, kust selline asi tuli. Taso Erima (SAPA juhtivspetsialist – toim.) ütles, et kõrgemalt poolt tuli käsk kooskõlastada ja et talle oli käsu andnud Hain Karu ,” rääkis Rajasalu.

Honda Motor Europe esindaja Tõnu Vahtel palus eile ummikute pärast Pirita, Merivälja ja Haabneeme elanikelt vabandust, kuid autode esitlust läbi viinud firma Royal Service nimetas ummikutesse kinni jäänud pahaseid inimesi “helladeks”.

”Seoses massiliste remonditöödega Tallinna tänavail on elanikud ummikute suhtes hetkel pisut hellaks tehtud ning see asjaolu lihtsalt võimendas veelgi tekkinud olukorda,” teatas ürituse korraldajafirma oma pressiteates.

Hain Karu sõnul ei ole Tallinnal ürituste puhul teesulgemiseks kuigi täpseid kriteeriume. “Kui üritus ei too kaasa mingit erakorralist jama, nagu näiteks Sõpruse puiestee sulgemine keset päeva, nii et trollid ja bussid tuleb ära suunata, siis ikka lubame,” osutas Karu. “Pirita ei ole selline koht ka, individuaalelamurajooni pääseb inimene teist kaudu ja võib-olla oli üritusel osalejate seas ka neid inimesi, kes tahaks endale Hondat osta.”