Salva Kindlustus keeldub autolt varastatud osade väljamaksmisest, kuigi autole tehtud kalli superkasko kindlustusleppe kohaselt tuleks varguse kahju hüvitada.

Tänavu 23. märtsil kella 22.30 kuni 23.00 vahel varastati Mustamäe elamukvartalisse pargitud Mercedeselt ilukilbid, uste küljes olnud iluliistud ning esimesed ja tagumised porikummid. Samuti oli varas proovinud avada auto juhipoolset ust, kriimustades ukse värvi. Kokku oli kahjusumma 21 000 krooni.

Auto kasutaja Toivo Keva teatas juhtunust telefoni teel Lõuna politseijaoskonda, kust paluti tal kohale tulla ja avaldus kirjutada.

Kuna aeg oli hiline ja mehel olid väikesed lapsed kaasas, ei hakanud ta öösel politseisse minema ning esitas avalduse järgmisel päeval.

Lootes Salva Kindlustuses sõlmitud superkasko lepingule läks Keva Mercedese keskusesse, kus autolt varastatud osad uutega asendati.

Salva Kindlustus hakkas aga kindlustusraha maksmisega viivitama. Lõpuks teatas kindlustuse jurist Elar Simmo kirjalikult, et kindlustus keeldub raha maksmast.

Kindlustuse turundusjuhi Lauri Maaringu sõnul ei maksa nad raha seetõttu, et politseis pole 23. märtsil sellist vargust registreeritud.

Maaring ütles, et telefonikõnest politseikorrapidajale oleks küll piisanud, kuid politsei väitel pole sellist kõnet 23. märtsil registreeritud. "Lähtume politseilt saadud materjalidest ja oma kehtestatud reeglitest," ütles Maaring. "Me ei saa oma kehtestatud tingimustest mööda vaadata."

Politseiameti pressibüroo juhataja Indrek Raudjalg ütles, et politseikorrapidajatel on kohustus kõik telefoni teel tehtud teated kuritegudest registreerida.

"Kui inimene helistab Tallinna politseiprefektuuri juhtimiskeskusesse numbril 110, siis seal kõik kõned lindistatakse ning säilitatakse teatud aja jooksul," ütles Raudjalg. "Sellisel juhul on helistamise fakti lihtne tuvastada. Kui aga helistatakse otse Lõuna politseijaoskonda, siis peab korrapidaja kõne registreerima kas vastavas kaustas või arvutiprogrammis."

Raudjalg ütles, et kui seda tehtud ei ole, on politseikorrapidaja rikkunud oma ametijuhendit ning teda võidakse karistada distsiplinaarkorras.

"Inimene võiks pöörduda tõe väljaselgitamiseks politseiameti sisekontrolli osakonna poole," ütles Raudjalg. "Telefonikõnede toimumist või mitte toimumist peaks olema võimalik tuvastada."

Toivo Keva sõlmis möödunud aasta aprillis Salva Kindlustusega aastaks ajaks sõiduautole Mercedes superkasko kindlustuse ning maksis selle eest kokku 11 280 krooni.

"Olen Salvas kindlustanud juba kolm aastat ja varem pole mul nendega probleeme olnud," ütles Keva. "Nüüd ma enam ei kindlustagi, sest kasu pole sellest midagi, ainult tüli ja vaev."

Superkasko

SUPERKASKO KINDLUSTUSE PÕHIRISKID:

* liiklusõnnetus – sõiduk saab kahjustada teelt väljasõidul või kokkupõrkel mis tahes objektiga

* loodusõnnetus – kahju tekitajaks on loodusjõud, näiteks torm, rahe, pikselöök

* tulekahju – põlemise, samuti põlemissuitsu, kustutustööde või plahvatuse tagajärjel sõidukile tekitatud kahju

* vandalism – sõiduk on tahtlikult rikutud või hävitatud kolmandate isikute poolt

* vargus – sõiduk või selle osad on varastatud või röövitud

* reisikatkestus – reisil aset leidnud õnnetuse puhul hüvitatakse sõiduki pukseerimine lähimasse töökotta (kuni 70 km), samuti auto valdaja ja temaga koos reisinute sõidukulud auto valdaja elukohta

* õigusabi – kui eespool loetletud juhtudel tekib vaidlusi kolmandate isikutega ning kindlustusvõtja peab palkama advokaadi, kannab õigusabiga seotud kulud Salva Kindlustus (v.a juhul, kui vaidlus tekib Salva Kindlustusega).

SALVA KASUMIARUANNE 1999. AASTAL:

preemiad, neto:

I kvartal

6 029 000

II kvartal

6 674 000

III kvartal

6 701 000

IV kvartal

26 616 000

makstud hüvitised:

I kvartal

-7 534 000

II kvartal

-9 882 000

III kvartal

-11376 000

IV kvartal

-39 314 000

allikas: kindlustusinspektsiooni kodulehekülg