Nädalapäevad tagasi, mil kaitsepolitsei võttis vahi alla Ida prefekti Aivar Otsalti, teatasid Otsalti poliitikutest kaasvõitlejad üksteise võidu, et ega nad seda prefekti väga hästi tegelikult tunnegi.

Seni ei ole Otsalt vahi alt vabanenud. Ka viibivad vahi all paljud prefekti endised alluvad. Viimased uudised kõnelevad sellest, et kriminaalasja raames saavad kahtlustusi üha uued politseiga seotud isikud. Eile teatas Lõuna prokuratuuri pressiesindaja Marko Uibo, et lisaks kolmapäeval kahtlustuse saanud ekskriminaalpolitseinik Rauno Võsastele on lisandunud veel mõned kahtlustatavad, kellel on kahtlustusi teistega võrreldes vähem. Nimesid prokuratuur ei avalda.

Otsalti ja tema endiste alluvate kriminaalasja raames on rikutud juba tosina inimese, sealhulgas endise prefekti enda, elu ja karjäär. Isegi kui Otsalt kohtus õigeks mõistetakse ja ta tööle ennistatakse, pole tal enam sõpru.

Ei taha suhteid rikkuda

Eesti Päevaleht üritas mitme päeva jooksul suhelda Otsalti endiste kolleegide ja sõpradega. Suurem osa neist keeldus intervjuust, tuues põhjuseks selle, et ei taha pooleliolevat kriminaaluurimist kuidagi mõjutada. Ka tunnistas mitu politseinikku, et ei taha Otsaltiga oma suhteid rikkuda.

Otsalti sõbraks peetud suurettevõtja Neinar Seli ei soovi rääkida isegi sellest, kuidas ta Otsaltiga seotud on või kui kaua ta üldse oma „sõpra” tunneb. Päevaleht pakkus Selile välja, et ta kommenteeriks neid ohtraid müüte, mis meedias tema ja Otsalti kohta ringlevad. Seli keeldus viisakalt. Ütles, et praegu pole hea aeg, ning kordas juba varem meedias kõlanud tsitaati, et ega nad Otsaltiga sõbrad olegi. Seda, et ta Otsaltit tunneb, Seli ei eita. „Igal inimesel on paar head sõpra. Tuttavaid on ikka rohkem,” selgitas Seli. Otsalt Seli paari sõbra hulka ei kuulu.

Tartus on siiski avalik saladus, et Seli ja Otsalt on perekonnatuttavad, keda seob ühine huvi kergejõustiku ja muu spordi vastu. Üsna sageli on käidud ka koos jahil ning pole harvad juhud, mil mõnda Seli autoparki kuuluvat Mercedest on nähtud Tartus Vahi elurajoonis Otsalti maja ees. Koos on peetud näiteks jaanipäevi. Napsu on võetud ka perekondlikel tähtpäevadel. Ühistest puhkustest Egiptuses või USA-s ei maksa rääkidagi.

Kuid rääkides faktidest, seob Selit ja Otsaltit vaid ühine sportlaseminevik. Mõlemad olid 1980-ndate lõpus ja 1990-ndate alguses tublid kergejõustiklased: Otsalt jooksis ning Seli heitis vasarat. Koos käidi võistlustel, treeningulaagrites ja söödi koos ära mitu puuda soola. 2000. aastal oli just Seli see, kes soovitas Otsalti võtta Tartu Rotary klubisse. 2003. aastal asutasid mehed ühiselt Rooni jahiseltsi. Märkimisväärne detail on ka see, et seniajani on jahiseltsi ametlik aadress Tartu, Riia mnt 132. Samas hoones asub Lõuna politseiprefektuur.

Kui Otsalt eelmise aasta lõpus pidi Tartu prefekti ameti maha panema, ei pidanud ta paljuks jagada presidendi kombel teenetemärke. Uskuge või mitte, aga ainus ettevõtja, kes Otsalti teenetemärgi osaliseks sai, oli Neinar Seli. Teenetemedali said ka peaaegu kõik praeguseks koos Otsaltiga kuriteokahtlustuse saanud politseinikud.

Reisis koos Anspiga

Samuti näitab Eesti Päevalehe uurimistöö, et Seli ja Otsaltiga on koos reisinud ka peaminister Andrus Anisp. „Seli, Ansip ja Otsalt käisid läbi väga tihedalt. Koos on nad nii mõnelgi reisil käinud ja kui see peaministrile ei meenu, võiks ta oma fotoalbumi välja võtta ning seda pisut sirvida. Ehk siis tuleb meelde,” räägivad Otsalti endised kolleegid. Samal ajal on Ansip pigem seotud Seliga ja Otsaltiga koos reisimine ei pruugi veel tähendada Ansipi ja Otsalti vahelist sõprust.

Kuid kõnekas on ka seni avaldamata detail, et prefektina oli Otsaltil aeg-ajalt komme keset tuliseimaid politseiametis peetud vaidlusi võtta telefon ja helistada demonstratiivselt Ansipile, et see peaministrina aitaks näiteks eelarvevaidlusi lahendada. Uskuda või mitte? Otsalt võis muidugi ka omaette torru pobiseda, kuid prefektid usuvad tänapäevani, et Otsaltil on Ansipi toetus.

Neinar Seli: uusi müüte oleks vaja

•• Viimasel ajal levib meedias ohtralt müüte, mille kesksed kangelased on Neinar Seli (pildil) ja Aivar Otsalt. Kuigi Päevaleht soovis, et neid müüte kommenteeriks Neinar Seli, soovitas ta vanadele müütidele keskendumise asemel välja mõelda uusi.

•• Nii näiteks räägitakse juba aastaid, et Otsalt aidanud Selil teenida miljoneid kroone. Olgu siis näiteks endise Tartu KEK-i peahoone rendileandmine 2004. aastal või 1996. aasta kevadel soojaärimees Tiit Veeberi vahistamisega alanud võimumängud Tartu poliitilises eliidis.

•• Tartus armastatakse üsna tihti igasuguseid poliitilisi kokkuleppeid või tuntud ettevõtjate äpardumisi põhjendada Seli ja Otsalti sõpruse abil. Linnas levitatakse kuulujuttu, et Tartut kontrollib ainuisikuliselt Neinar Seli ja oma sõjapealiku Aivar Otsaltiga saab ta võitu igast probleemist.

•• Tegelikult on Seli ja Otsalti tutvus ning vastastikused tehingud üks suur müüt, vähemasti nii arvab Seli.

Laanet: Otsalti juhtimisstiil oli äärmiselt vastuoluline

Endine Saare prefekt ja ekssiseminister Kalle Laanet iseloomustas Aivar Otsaltit kui ääretult autoritaarset juhti, kellel süsteemi ülesehitamine käis tema enda isiku kaudu.

„Kui mina ja paljud teised inimesed üritasid ja üritavad süsteemi üles ehitada süsteemipõhiselt, siis Otsalt tegi seda oma isiku põhiselt,” tõdes Laanet.

Laaneti väidet kinnitab ka see, et jõulist juhtimisstiili harrastas Otsalt juba Valga prefektiks saamise esimestest päevadest. Vaevalt oli prefekt Aivar Toompere ukse kinni jõudnud tõmmata, kui eelmise prefekti poolt tööle võetud politseinikud pidid töökohta vahetama.

Otsalt oli üks esimesi prefekte, kes lõi oma otsealluvusse pressiteenistuse. Igast halvast uudisest sai PR-meistrite abiga hea uudis. Nii näiteks lõi Otsalt 1997. aastal Valgas kiirreageerimisüksuse. Ühel hetkel polnud aga prefektuuril raha kütuse ostmiseks ning kiirreageerijatelt võeti autod käest ja neile anti jalgrattad. Otsalt teatas seepeale, et Valga vajas rattapolitseid.

Kuna paljud teavad Otsaltit ainult kui ülemust, ei osatagi teda spetsialistina iseloomustada.

Pole ka mingi eriline saladus, et Otsaltiga said hästi läbi need politseinikud, kes temaga koos pidu pidasid ja jahil käisid. Tülli minna polnud Otsaltiga mõistlik, sest siis tuli uus amet otsida.