Eesti evangeelne luterlik kirik (EELK) soovib kohtu kaudu tagasi saada enne Teist maailmasõda kirikule kuulunud varasid, mille seas on keskajast pärit Bernt Notke maal “Surmatants”, mitmed altarid ja muud kunstiväärtused.

Õigusvastaselt võõrandatud vara tagastamise ja kompenseerimise Tallinna linnakomisjon otsustas mullu 25. oktoobril Rüütli tänav 1/Niguliste tänav 15 asunud kiriku inventari mitte tagastada. Komisjoni otsuse kohaselt ei kuulu kirikuinventar omandireformi aluste seaduse kohaselt tagastatavate objektide hulka.

Kiriku maa ja hooned on aga EELK-le tagastatud. Muuseas kuuluvad kirikuinventari esemed kultuurimälestiste hulka ning neid haldab kultuuriministeeriumi valduses olev Niguliste kunstimuuseum.

Volikirja alusel EELK-d halduskohtus esindav Vahur Glaase nimetab linnakomisjoni otsust kiriku varade teistkordseks sundvõõrandamiseks.

Kirikuvara on tervik

“Kirikut ehk sakraalehitist ei saa käsitada üksnes selle seinte, põrandate ja lae kaudu, vaid tähenduse ja sisu annavad sellele atribuutika ja pühitsetud esemed,” ütles Glaase Päevalehele. Tema sõnul ei ole teiste, nii Tallinnas kui ka mujal Eestis EELK-le tagastatud kirikute osas kirikuinventari kirikust eraldatud ning kõik varad on tagastatud tervikuna.

EELK kaebuse kohaselt käsitab muinsuskaitseseadus kultuurimälestist kinnis- või vallasasjana. Samuti on riik seni kultuuriväärtuseks oleva Niguliste kiriku hooneid ja selles asuvaid varasid tervikuna käsitanud.

Rituaalsete esemete ja kunstiväärtuste eraldamine Niguliste kirikust oleks religioosselt põhjendamatu, ajalooliselt vale ning lõhuks kiriku kui usulise üksuse tervikut ning samuti moonutaks nende kasutuse esialgset või ajaloolist sisu ja eesmärki, seisab EELK kaebuses.