Pärnu Kesklinna silla kõrval juba poolteist kuud silma riivava telgi omanikel pole ametlikku suvekaubanduse lepingut, ent kommunaalamet on valmis noortele ettevõtjatele eksimuse andestama, põhjendades seda nende teadmatusega. Linnakodanikud peavad Õllesadama nime kandvat mitmevärvilist telki sadamakail tõeliselt inetuks.

Kesklinna sillal jalutanud Margus leidis, et parem võiks jõe ääres telgi asemel tühi koht olla. “Selle peaks tegelikult jõkke lükkama,” leidis ta. “Käisin laupäeva õhtul siit läbi, leti taga olnud müüja rüüpas pudelist õlut ja lubas meile müüa mida iganes, kuigi kauplus veel ametlikult lahti ei olnud,” rääkis Margus oma elamustest.

Jubedaks nimetas Õllesadamat ka Pärnu linnapea Vello Järvesalu. “Leian, et see telk tuleks sealt ära viia. Teostus on jube. Selline telk võib olla kusagil lepavõsa ääres, aga praegu on ta kesklinna silla juures,“ põhjendas ta. Järvesalu lisas, et kogub kõik Õllesadama materjalid enda kätte ning tegeleb nendega ise.

Õllesadama kõrval endise Vigor Clubi suveresidentsiks ümber kohandanud eksprefekt Aivar Toompere möönis, et telk segab ka teda. “Öösiti kostab sealt kõva muusikat ja lärmi,” selgitas ta ja lisas, et keegi oli mõni päev tagasi telki koguni politsei kutsunud.

16. juulil algavad Õllesadama kõrval veefestivali Watergate üritused. Festivali peakorraldaja Priit Valkna tunnistas, et on inetu naabri pärast õnnetu. “Mul on kahju, et see telk seal on,” rääkis ta. “Olen kaalunud võimalust paluda see maha võtta, aga see oleks liiga keeruline protseduur. Kahe halva vahel valides jõuan sinnamaani, et enne festivali tuleb telgile väike iluravi teha – mingite loosungitega katta.”

Linnaplaneerimisameti juhataja Tanel Tuhal kinnitas, et amet lubab Õllesadamal kaubelda veefestivali ajal. Pärast festivali tuleb aga välja vahetada telki kattev koormakattematerjal, vastasel korral Õllesadam suletakse. “Praegu paistab see telk välja nagu sandi püksid,” kommenteeris Tuhal, kelle arvates rikub telgi välimus linna ilmet.

Suvekaubanduse konkursi komisjoni liige, arenguameti juhataja Toomas Kuuda tõdes, et tegu on komisjoni möödalaskmisega. “Viga on selles, et komisjon ei nõudnud püstitavate objektide projekte. Nüüd on tulemus näha. Järgmisel aastal me sama viga enam ei korda,” lubas ta.

Telgi omanikul Mart Vihmandil puudub linnaga suvekaubandusleping. Kommunaalameti juhataja Ado Viigi hinnangul on see andestatav, sest tegu on algaja ettevõtjaga, kelle kehv asjaajamine on tingitud teadmatusest. “See ei ole päris normaalne, et telk on püsti ja leping sõlmitakse hiljem,” tunnistas Viik. Sõlmitav leping Mart Vihmandiga peaks kehtima 31. augustini ja kui probleeme ei teki, pikendatakse lepingut ka järgmiseks aastaks.

Vihmand peaks hakkama linnale kauplemise eest maksma 4000 krooni kuus. Ehitusperioodil kasutas Vihmand linna maad tasuta. Rannas asuv Saku telk toob linnale kuus sisse 20000 krooni.

Õllesadama omanik Mart Vihmand peab ettevõtmisele heakskiidu saama veel tervisekaitsetalituselt, päästeteenistuselt ja ehitusjärelevalve ametilt. Vihmandi väitel on telgi kujundus rahvuslik. “Üks õige eesti telk – siin hakkavad mängima eesti bändid ja tuleb tantsupõrand,” kirjeldas ta.