Pärast kuus aastat kestnud ettevalmistustöid algab lähiajal Kiviõli vanal tuhamäel moodsa seiklusturismikeskuse ehitus, mille käigus rajatakse tehismäele laskumisrajad suusatajatele ja lumelauahuvilistele.

Baltikumi kõrgeima tehismäe arendamisega tegeleva SA Kiviõli Seiklusturismi Keskuse juhatuse liikme Janek Maari sõnul kujundatakse peagi algavate kaevetööde käigus ümber ligemale kolmandik tuhamäest. “Ehitatakse kolm laskumisnõlva mäesuusatajatele, lumelaua krossirada, big air’i rada ning 120 meetri pikkune half pipe. Kuna mäge on või-malik arendaja soovide kohaselt kujundada, saame rajada ka Eesti pikima, 650 meetri pikkuse laskumisnõlva,” rääkis Maar töödest lähemalt. “Laskumisradade ning nende haljastamisega peaks ühele poole saama tänavu septembri lõpuks ning tööd lähevad kokku maksma ligemale kolmteist miljonit krooni.”

Kuna jalamilt 94 meetri kõrguse vana poolkoksimäe tipp on praegu liialt kitsas, kaevatakse see madalamaks ja laiemaks. Vältimaks suusakeskuse nõlvadel erosiooni teket, kaetakse need savika kasvupinnasega ning haljastatakse hüdrokülvi meetodil. “Heintaimede seemned segatakse spetsiaalse liimi, väetiste ja multšiga ning segu pritsitakse õhu ja vee survel ühtlase kihina kaevatud aladele. Lisaks istutatakse mäele nõlvade kindlustamiseks 1400 mägimändi,” kirjeldas Maar ees ootavaid töid. “Eesmärgiks on rajada kaheksakümnele hektarile aastaringselt tegutsev suusa-, moto- ja ekstreemspordikeskus, mis on kogu Euroopas ainulaadne.

Kahe aasta pärast valmis

Seikluskeskus on arendajatel plaanis avada kahe aasta pärast,  kui valmis peaks olema ka külastajate teenindamiseks mõeldud klubihoone. “Järgmiste etappidena on plaanis rajada mägiratta- ning matkarajad, seikluspark ning alpine slid’i kelgurada,” tähendas Maar, kelle hinnangul läheb kogu keskuse väljaarendamine maksma vähemalt 65 miljonit krooni.

Maari kinnitusel on kõigil huvilistel ka pärast suusanõlvade avamist võimalik minna tasuta tuhamäe otsast avanevat vaadet uudistama.

Tuhamäe motokrossirada valmis


•• Mäe edelakülje jalamil valmis mullu kaheksal hektaril paiknev 1980 meetri pikkune krossi maailmakarikaetappide korraldamise nõuetele vastav motokrossirada, mida saab osaliselt kasutada ka ATV-de ja maastikuautode sõiduks.

•• Motoraja avavõistlus “QVALDA showkross” toimub tänavu 20. juunil, kui starti tulevad võistlejad kolmes masinaklassis: soolod, külgkorvid ja quaracer’id. Krossivõistlustele on oodata üheksa välisriigi krossiässad, kelle hulgas on mõlemad külgkorviklassi viiekordsed maailmameistrid Daniel Willemsen – Reto Grütter ning Krister Sergis – Kaspars Stupelis.

•• Lisaks krossivõistlustele korraldavad vaatemängu langevarjurid, samuti peab Peeter Jõgioja maha trummikontserdi.

•• Täpsemat infot leiab aadressilt www.motokross.ee.

•• Kiviõli vana tuhamäe arendusprojektide suurimad finantseerijad on olnud  Keskkonnainvesteeringute Keskus, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus ning Kiviõli linn.