Andrus Kivirähk: Ei osale. Oraval pole isegi passi. Ta on väljamõeldud tegelane, kui keegi veel ei tea.

Aga mingi seisukoht on Oraval ometi olemas?

Mul on seisukoht, eks ma laiendan seda Oravale, kui vaja.

Mis sundis teid allkirja andma EL-i agitatsioonist tulvil avaldusele?

Ma pole kunagi salanud, et toetan Eesti astumist Euroopa Liitu. Kui see idee allakirjutamisest välja käidi, siis miks mitte? Jumala eest, ega ma ei istu ja ei tee nägu nagu Savisaar, et olen südametunnistuse seisukohal.

Mida sõna “tibla” tähendab?

See ei tähenda mitte päris venelast vaid, sellist nõukogude venelast. Vähemalt Orava leksikas.

Osa inimesi mõnitate te oma lugudes ikka täie rauaga. Kas südametunnistus pärast piinab ka?

Ma ei suhtu selliselt. Nad on omaette persoonid minu lugudes, päris-inimestega on neil vähe ühist. On võetud nimi ja üksikud omadused ning konstrueeritud uued inimesed. Näiteks Vargamäe lugudes Mikseri ja Ojulandi armastus. Ei usu, et seda päriselt on. Aga see on selline ilus konstrueeritud lugu, kuna nad on ju noored inimesed.

Nimetage Euroopa Liidu kolm plussi?

Ma pole mingi eurovoldik, et pean nimetama. Aga.. esimene pluss on, et kui Soome sõita, siis seisame piiril teises järjekorras, kus pole enam nii alandav seista. Piinlik, et need inimesed, kes vanasti olid nõus välismaale pääsemise nimel käpuli laua alt läbi ronima, ei taha enam nende riikidega, kuhu nad tahtsid pääseda, ühte kuuluda. No ja need, kes igatsevad taga aega, millal suhkur maksis 78 kopikat, nad oleksidki võinud sinna riiki elama jääda. Ei maksa nii väga mõelda oma rahakotile, see (astumine euroliitu – toim.) on rohkem põhimõttelisem küsimus.