“Ehk oli pankrot tingitud sellest, et eelmised tehase omanikud olid ise eemal Rootsis ja ehk ei olnud neil siin kõige õigem meeskond tehast juhtimas,” pakkus Raimets tehase pankroti põhjusteks.

Direktori kinnitusel läheb tehasel ja tema tuntud kaubamärgil Lorupil praegu väga hästi, poolteist aastat kulus turu taastamisele ja nüüd maitstakse töö vilju. “Eelmisel aastal seadsime eesmärgiks katta ka Soome turg, sest teistel lähiturgudel juba oleme,” märkis Raimets. Nüüdseks on eesmärk täidetud, Soomes on suur huvi graveeritud klaastoodete vastu.

Teistest suurtest ekspordimaadest nimetas tehase direktor Rootsit, Norrat, Kanadat, USA-d ja Jaapanit.

Välistellimuse täitmiseks kulub firmal kuu, kohalikud tellimused täidetakse kahe nädalaga, otseselt tegeleb tootmisega 35 inimest.

Põhilist klaasitootmistoorainet – liiva – tuuakse praegu veel eelmiste omanike kodumaalt Rootsist, lähiajal on plaanis kasutusele võtta kohalik liiv.

Klaasipuhujaid ei ole firmal kerge leida, selleks peab töötajaid ise koolitama, Raimets peab klaasikunstnike koolitamiseks võimalikuks koostööd Kunsti-akadeemiaga.

Täna avatakse Skankristalli tippdisaineri Maie-Ann Rauna juubelinäitus Vene tänav 5.

Lorupi klaasivabrik

Skankristalli ajalugu ulatub tagasi 18. sajandisse, kui Viljandimaal Meleskis asutati klaasivabrik Lisette, kus toodeti peegelklaasi, pudeleid, joogiklaase ning kanne.

1924. aastal asus Meleski klaasivabrikut juhtima Johannes Lorup. 1934. aastal kolis vabrik üle Tallinna. Lorupi toodete populaarsus kasvas eksportturgudel kiiresti ja vabrik sai tuntuks oma kaunite graveeritud toodete poolest.

Teise maailmasõja alguses Johannes Lorupi klaasivabrik natsionaliseeriti ja nimetati ümber Tarbeklaasiks. Lorup küüditati Siberisse, kust ta tagasi ei tulnud.

1990. aastate alguses Tarbeklaas erastati ning nimetati ümber Skankristalliks.