Tartu ülikooli kliinikumi nõukogu otsustas jätta välja kuulutamata konkursi juhatuse liikmete kohtadele. Juhtkonnas on töötanud juba kümme aastat samad inimesed.

Praegune juhatuse esimees Urmas Siigur ning liikmed Mart Einasto ja Malle Keis jääksid nõukogu otsuse kohaselt juhatusse veel viieks aastaks, veetes seal kokku 15 aastat jutti. Praegusse juhatusse kuulub veel Margus Ulst. Kõigi nelja lepingud lõpevad detsembris.

Päevalehe andmeil on otsus kliinikumi sees valla päästnud üldise arusaamatuse laine ning õhus on tunda konkurentsikartust. Väidetavalt on täiesti olemas ka huvilisi juhatuse kohtadele kandideerima.

“Minu hinnangul kaaluti piisavalt pikalt ja objektiivselt kõiki poolt- ja vastuargumente ning otsustati täiesti üksmeelselt jätta vähemasti esialgu konkurss välja kuulutamata,” kirjutas vastuseks Päevalehele nõukogu esimees peaministri nõunik Aare Järvan. “Konkursi väljakuulutamist ei pidanud mitte ükski nõukogu liige otstarbekaks,” selgitas ta.

Seli: see on väga hea juhtkond

Vastusena küsimusele, kas ei peaks andma teistele Tartu tipp-arstidele ja meditsiiniala spetsialistidele võimalust enda proovile panekuks, kirjutas Järvan: “Ma pole küll arst, kuid ma ei usu, et arstide karjääri tipuks peaks olema raviasutuse juhtimine. Paljud vist kaotaksid palgaski, rääkimata erialastest oskustest.”

Nõukogu liikme Neinar Seli sõnul on üheks otsuse põhjuseks aasta lõppu jääv kolimine uude majja, mille jooksul peaksid tema sõnul jätkama endised juhid. Tartu linnavolikogu liige Seli rõhutas, et nõukogu on lihtsalt praeguse juhtkonna tööga väga rahul. “Inimesi, kes saaksid sama hästi hakkama kui praegused juhid, on kindlasti,” kinnitas ta ühtlasi. Konkursid ei ole aga Seli kogemusel tihti kõige paremad meetodid õigete inimeste leidmiseks.

Kliinikumi juhatuse liikmed teatasid, et nad ei pea õigeks kommenteerida nõukogu otsust.

Sotsiaalministeerium peab avaliku konkursi välja kuulutamata jätmist aga ennekuulmatuks. Kiites küll praeguse juhatuse tööd, soovitab sotsiaalminister Maret Maripuu kliinikumi nõukogul veel kord tõsiselt kaaluda avatud konkurssi kaudu juhatuse liikmete leidmist. “

Arstid ei soovi kommenteerida

•• Tartu arstide liidu eestseisuse esimees Tuuliki Hion ei soovinud Päevalehele Tartu arstide poolt nõukogu otsust kommenteerida, arvates, et teha otsus konkurssi mitte välja kuulutada on nõukogu põhikirjaline pädevus. “Soovin juhatuse liikmetele jõudu,” tähendas Hion üksnes.

••Tartu abilinnapea Vladimir ·okman ei näe avaliku konkursi ärajätmises probleemi. “Käsil on väga tõsine projekt (ehitus – toim), mille käivitamise juures on juhatus olnud,” selgitas ·okman, kelle sõnul oli seetõttu nõukogu otsus otstarbekas. “Minul pretensioone ei ole,” kinnitas abilinnapea. Tartu linn määrab kliinikumi nõukokku kaks liiget.