Teisipäeval toimuvad holokausti mälestuspäeva üritused Tallinnas ja Kloogal, teatasid korraldajad. Kloogal süüdatakse holokausti mälestusmärgi juures kell 11.00 küünalad hukkunute mälestuseks. Sellele järgneb kell 13.30 kontsert Tallinna Sünagoogis.

Korraldaja andmeil on ligi kümne riigi suursaadikud lubanud mälestusüritusele kohale tulla. Mälestuspäeval süüdatakse mõrvatute mälestuseks küünlad ja asetatakse mälestustahvli jalamile pärjad.

Holokausti mälestuspäeva tähistamine on muutunud iga-aastaseks traditsiooniks, mida on korraldanud Jeruusalemma Rahvusvaheline Kristlik Suursaatkond (JRKS) koostöös Eesti Juudi Kogukonnaga Kloogal juba alates 2003. aastast.

Igal aastal on mälestusmärgi esine väljak täitunud autode ja bussidega, tuues kohale suure hulga osavõtjaid: nii riikide ja organisatsioonide esindajaid kui ka lihtsalt kodanikke. Samuti on kohal viibinud mitmed eesti kõrged vaimulikud juhid ja Eesti pearabi. Sajad süüdatud küünlad on jätnud osavõtjatele mälestussündmusest kustumatu mulje.

"Klooga kontsentratsioonilaager oli esimeseks paigaks maailmas, kus dokumenteeriti holokausti koledused. Saksa armee põgenedes jäid surnukehad, mis olid vaheldumisi puutüvedega laotud põletamiseks riita, osaliselt hävitamata," märkis Klooga mälestusürituse korraldaja Peeter Võsu.

"Veel enne, kui Vene armee saabus, õnnestus reporteritel jäädvustada need koledused fotodele ja saata koos nendega sõnum toimunust maailma laiali. Rahvusvaheline meedia sai Kloogalt tõese pildi holokaustist. Kloogal leiti ka kõigi seal tapetute, üle 2000 vangi, nimed ja isikuandmed," rääkis Võsu.

Euroopas mõrvati hitlerliku poliitika tulemusel ligi kuus miljonit juuti. Ligi veerand neist olid lapsed. Massimõrva võimalikuks osutumine 20. sajandi Euroopas, peaks olema hoiatuseks kõigile, et see ei korduks 21. sajandil.