Kas nelja erakonna vahelised kõnelused veel jätkuvad pole teada. 

"IRL hindab oma positsiooni ning seega on arusaadav nende soov ministrikohtade üle kaubelda," ütles peaminister Andrus Ansip ajakirjanikele.

Mart Laar lükkas ümber Ansipi poolt eelnevalt esitatud väited nagu IRL  oleks käitunud ultimatiivselt. Ta kinnitas, et seda nad ei teinud ega kavatse ka edaspidi ultimatiivselt käituda.

"Meil on hea meel, et peaminister on loobunud oma esimesest emotsionaalsest otsusest lõpetada läbirääkimised ning meie seisukohta arutatakse reformierakonna volikogul," lisas Laar.

"Esitasime läbirääkimistel oma eestseisuse seisukoha vastutuse jagunemise kohta koalitsioonis," ütles Isamaa ja Res Publica Liidu peasekretär Margus Tsahkna. "Andrus Ansip teatas, et tehtud ettepanek on Reformierakonnale täiesti vastuvõetamatu ja arutamisele ei kuulu. On loomulik, et koalitsiooni moodustavad erakonnad esitavad oma seisukohti, kuid Ansip ei pidanud IRLi seisukohta isegi arutamisvääriliseks."

Tsahkna lisas, et Ansip keeldus küsimuse arutamiseks kokku kutsumast ka Reformierakonna juhatust ning lõpetas läbirääkimised.

IRLi läbirääkimisdelegatsiooni juht Mart Laar ütles, et peaministri selline käik oli ootamatu. "Ma loodan väga, et Reformierakond mõtleb tekkinud olukorra üle hoolega järele ning pöördub läbirääkimistelaua taha tagasi."

Keskerakonna peasekretäri Kadri Musta hinnangul jätkuvad koalitsiooniläbrirääkimised samas koosseisus üsna pea.

"See on vaid hammaste näitamine,” ütles Must. Musta sõnul ei kiirustaks Reformierakond ka Keskerakonnaga koalitsiooni, sest seal ei saaks ellu viia niipalju oma lubadusi kui sotsiaaldemokraatide, Isamaa ja Res Publica liidu ja roheliste koalitsioonis.

Isamaa- ja Res Publica Liidu eestseisus andis täna oma koalitsiooniläbirääkimiste delegatsioonile siduva ülesande taotleda moodustatavas valitsuses erakonnale välisministri koha. "IRL-i selge esimene valik valitsuses on välisministri positsioon, mis on ka parim valik Eestile. Koalitsioonivalitsusi moodustatakse alati kindlate ja kokkulepitud reeglite järgi, "ütles IRLi peasekretär Margus Tsahkna Päevaleht Online'ile.

Peaminister Andrus Ansip kordas täna aga oma eilset väljaütlemist, mille kohaselt saab välisministri koht moodustatavas valitsuses kuuluma Reformierakonnale. "Täiesti selge on olnud kogu aeg, et välisministri koht peab igasuguste loogikareeglite kohaselt kuuluma Reformierakonnale. Teadupärast Reformierakond võitis valimised. Reformierakond võtaks hea meelega endale ka peaministri portfelli," ütles Andrus Ansip täna ajakirjanikele.

Ansipi sõnul peab ta Urmas Paeti jätkamist väga loogiliseks. "Urmas Paet - väga hea välisminister, väga selge sõnakasutusega, ei ühtegi lapsust mitte kunagi, väga hästi hakkama saanud, väga ettearvatava käitumisega." Ansipi sõnul usub ta ka, et Rein Lang jätkab justiitsministri kohal.

Ansipi pakkumise kohaselt saab Reformierakond endale peaministri koha ja viis ministri kohta. IRL saab Ansipi sõnul riigikogu esimehe koha ja neli ministrikohta. Sotsiaaldemokraatidele jääb kolm ministrikohta ja rohelistele üks ministrikoht.

Reformierakond on olnud seisukohal, et IRL soovib saada riigikogu esimehe kohta, erakonna läbirääkimisdelegatsiooni liige Jaak Aaviksoo nii ei arva.

"IRL ei ole riigikogu esimehe positsiooni teemaks võtnud. Kaitseme seisukohta, et demokraatlikus riigis võtab võitjaerakond peaministrivastutuse ning pingereas teise tulemusega koalitsioonipartner mehitab järgmise positsiooni omal valikul," ütles Aaviksoo.

"Leiame, et käesoleval hetkel on selleks välisministri portfell," lisas ta. 

Peaminister nimetas suures osas tõele vastavaks Eesti Raadio pakutud ministrijaotust, mille kohaselt saab Reformierakond peaministri, majandusministri, välisministri, keskkonnaministri, kultuuriministri ja justiitsministri kohad. IRL saab pakkumise kohaselt siseministri, kaitseministri, sotsiaalministri ja põllumajandusministri kohad.