VALITSUSLIIDU JUHTIMINE

Valitusliidu moodustavad erakonnad seavad eesmärgiks teovõimelise valitsusliidu loomise, mis püsib koos kaks aastat ning realiseerib koalitsioonileppes fikseeritud programmilised kavad.

Valitsusliit peab oluliseks poliitikate ja poliitilise tegevuse koordinatsiooni, ametnikkonna, huvirühmade ja opositsiooni kaasatuse tagamise poliitika kujundamisse ning protseduuride olemasolu koalitsioonileppe hindamiseks ja korrigeerimiseks, koalitsioonis tekkivate konfliktide maandamiseks ning tehtud otsuste tagasi¬sidestamiseks. Selleks rakendab valitsusliit alljärgnevad institutsioonid:

• Valitsusliidu nõukogu moodustatakse valitsusliidu tegevuse juhtimiseks parlamendis, poliitiliste seisukohtade kujundamiseks koalitsioonileppe raames, koalitsiooni¬leppe täitmise korraldamiseks ning poliitika pidevaks seireks ja järelevalveks. Nõukogu käib koos regulaarselt igal Riigikogu täiskogu töönädalal kokkulepitud ajal. Nõukokku kuulub 3 esindajat igast valitsusliidu erakonnast, nõukogu koosseis (koos 2 asendusliikmega igast erakonnast) määratakse personaalselt. Valitsusliidu nõukogu istungit juhatavad erakondade fraktsioonide esindajad rotatsiooni korras. Valitsusliidu nõukogu võtab otsuseid vastu konsensuse alusel.

• Valitsusliidu üldkogu koguneb Riigikogu iga töökuu teisel töönädalal, arutamaks antud kuu olulisi probleeme. Kevadisel üldkogul annavad parlamendifraktsioonide esimehed, alaliste komisjonide esimehed ja peaminister ülevaate koalitsioonilepingu täitmisest. Sügisesel üldkogul annavad peaminister ja ministrid ülevaate eelarvega seatud eemärkidest ja nendega kaasnevatest tegevustest.

• Eelnõude esitamine ja menetlemine. Valitsusliidu eelnõud esitavad valitsus või kõik valitsusliidu erakonnad ühiselt. Koalitsioonilepinguga hõlmamata olevaid eelnõusid saab menetleda ainult kõigi valitsusliidu osapoolte nõusolekul. Valitsusliit võtab Riigikogu menetlusest tagasi kõik valitsuse ja valitsusliidu erakondade poolt enne valitsusliidu moodustamist algatatud eelnõud, kui ei lepita kokku teisiti.

• Koalitsioonileppe rakendamiseks esitavad ministrid oma ministeeriumi valitsemisalasse jäävate koalitsioonilepingu punktide rakendamise kava.

KOALITSIOONILEPPE LISA 2:

EESTI REFORMIERAKONNA, EESTI KESKERAKONNA JA EESTIMAA RAHVALIIDU KOKKULEPE TÖÖJAOTUSE KOHTA VALITSUSLIIDUS

1. Valitsusliidu moodustavad Eesti Reformierakond (edaspidi Reformierakond), Eesti Keskerakond (edaspidi Keskerakond) ja Eestimaa Rahvaliit (edaspidi Rahvaliit).

2. Valitsusliidu töö aluseks on koalitsioonileping.

3. Vabariigi Valitsuses jaotuvad ministriportfellid valitsusliidupartnerite vahel järgmiselt:

Reformierakond: peaminister; välisminister; justiitsminister; kaitseminister; rahvastikuminister;

Keskerakond: siseminister; majandus- ja kommunikatsiooniminister; haridus- ja teadusminister; sotsiaalminister; kultuuriminister;

Rahvaliit: rahandusminister; keskkonnaminister; põllumajandusminister; regionaalminister.

4. Alates 2006. aasta märtsist kuulub Riigikogu esimehe koht Keskerakonnale, Riigikogu esimese aseesimehe koht Reformierakonnale.

5. Riigikogu alaliste komisjonide esimeeste kohad jaotuvad järgmiselt –

Reformierakond: rahanduskomisjon; õiguskomisjon; keskkonnakomisjon; Euroopa Liidu asjade komisjon;

Keskerakond: väliskomisjon; riigikaitsekomisjon; maaelukomisjon;

Rahvaliit: majanduskomisjon; sotsiaalkomisjon.