Piletikontrolöride tegevusest šokeeritud kodanik Tamara Jegorova rääkis Päevalehele nukra loo juhtumist, mis lõppes tema jaoks 780 krooni suuruse trahviga, ehkki inimene ise ei leia endal süüd olevat. Lugu sai alguse septembris, kui naine piletita sõitmise eest vahele võeti.

„Astusin ekspressbussi, panin koti esiistmele ja kõndisin otsejoones juhikabiini juurde, kus panin rahatähe lisapileti ostmiseks – põhipilet oli mul olemas – letile,” jutustas Jegorova. „Kuna buss oli juba liikuma hakanud, siis ei andnud juht mulle soovitud piletit. Järgmisel hetkel sõiduk seisatas ja sisse astusid kaks kontrolöri.”

Enda sõnul oli naine kontrolöridele näidanud oma ID-põhipiletit ja rahatähte letil, samuti selgitanud, et astus alles eelmises peatuses bussi. Kontrolörid teda kuulda ei võtnud ja käsutasid inimese sõidukist välja. „Nad käitusid minuga alandavalt ja ähvardasid selgitamise peale politsei kutsuda, sest ma ei alluvat korraldustele,” kirjeldas naine. Jegorovat hämmastas asjaolu, etpiletikontrollid ei süvenenud tema olukorda ega kuulanud selgitusi ära.

Samuti väitis ta, et tal paluti allkirjastada protokolli tühi blankett. Sellest ta keeldus ja esitas järgmisel päeval munitsipaalpolitseisse selgitava avalduse. „Kuu aja pärast sain otsuse kätte ja selgus, et mulle oli ikkagi trahv määratud, sest üks kontrolöridest oli väitnud, et ma olevat läinud piletit ostma alles pärast tema sisenemist ja olevat keeldunud oma isikuandmeid esitamast,” rääkis Jegorova. „Bussijuht olevat ametnikule öelnud, et sõitsin bussis juba tükk aega. See on aga täielik vale, sest juhi poole üldse ei pöördutudki.”

Naine ütles, et kontrolör oli kirjeldanud olukorda sellises valguses, nagu oleks tema sõimelnud ja palvete täitmisest keeldunud. „Tegelikult käitusid nõnda hoopis ametnikud, alandades mind kaasreisijate eest ja keeldudes mind ära kuulamast.” Jegorova lisas, et avalduse sisseandmise ajal oli samas veel kolm inimest seletuskirju koostamas. „Paljud kodanikud on selliste probleemidega kokku puutunud,” märkis naine, lisades, et tema jaoks on nüüd selge, kuidas piletikontrollijad oma häid tulemusi saavutavad. „Ma ei mõista, miks võetakse arvesse ainult kontrolöride sõnu, munitsipaalpolitsei peaks ka nende tegevuse õigsust jälgima.”

Mupo juht: süüdistusi tuleb ette

•• Mupo juhataja Kaimo Järviku hinnangul oleks kodanik pidanud halduskohtusse pöörduma. „Pärast ajakirjanduse sekkumist algatasime ka ametisisese juurdluse selgitamaks välja, kas piletikontrollid on ületanud oma tegevusega seadusest tulenevaid õigusi. Varem ei nähtud selleks vajadust.”

•• Päevalehele menetlusalused isikud kommentaare anda ei tohtinud, sest see takistaks juurdlust. Paraku ei saa süüdimõistva otsuse korral kontrolöride otsust ikkagi tühistada. „See aeg on ümber,” nentis Järvik.

•• Mupo juht lisas, et süüdistused pole haruldased, sest suur osa „jäneseid” eksimust ei tunnista. „Kui kõik sõitjad pileti ostaksid, ei laekuks kontrolöride töö kohta enam ühtegi kaebust.”