Portaali „Teeme koos“ on laekunud ettepanek, millega soovitakse igale hääleõiguslikule kodanikule anda valimistel üks hääl. Kas tegu on poolt- või vastuhäälega, jääb juba valija otsustada.

„Hääletatakse avatud nimekirja alusel. Iga poolthääl annab ühe plusshääle, iga vastuhääl annab ühe miinushääle,“ kirjutab ettepaneku tegija.

Nii võidab valimised erakond või kandidaat, kelle arvel on rohkem poolthääli. Erakondadesse kuuluvad kandidaadid, kes suutsid koguda negatiivse punktisumma, peaksid idee kohaselt tegevpoliitikast kuni järgmiste valimisteni eemale hoidma.

„Selline süsteem võimaldab kodanikel paremini sekkuda oma esindajate valimistesse ning annab võimaluse elimineerida poliitikast inimesed, kes töötavad kodanike huvide vastu. Samuti vähendab süsteem võimalust häältega manipuleerida,“ kirjutab autor.

Ettepaneku kommentaarides on välja pakutud ka võimalust anda valijale kaks häält – üks poolt ja teine vastu. Mitmete arvates viiks vastuhääle võimalus aga igasuguse tasakaalu, kuna võimekatel poliitikutel on alati palju vastaseid ning inimestel on alati lihtsam olla pigem millegi vastu kui poolt.