Kas madusid on keeruline pidada ja milliseid madusid võiks kodus pidada?

Pidada on võimalik väga paljusid madusid, osa neist võivad aga osutuda äärmiselt keeruliseks lemmikloomadeks, ohtlikuks või looduses ohustatuks (võimalik, et kõik kolm korraga). Sellised loomad peaksid jääma ainult spetsialistide ja loomaaedade kasvatada ning hoolealusteks.

Milliseid eksootilisi madusid Eestis peetakse?

Levinumad on kuningboa (boa constrictor), tiigerpüüton (python molurus), erinevad piima-ja kuningmadude (lampropeltis sp.) ning roninastikute (elaphe sp.) liigid. Mürkmaopidajaid võib siiski loetleda ühe käe sõrmedel.

##Mida tasuks silmas pidada inimesel, kes plaanib endale lemmikloomaks madu võtta?

Enne mao võtmist tasuks uurida, kuidas teda pidada, kui suureks kasvab, mida ja kui tihti sööb jne. Kuna erialast kirjandust on vast veidi raske, aga mitte võimatu. Eestis leida, tasuks nõu küsida spetsialistide käest. Ei tahaks küll ennast liiga kiita, aga arvan, et kõige rohkem infot omab antud teema kohta meie MiniZoo nimeline kauplus Pärnus.

Vanade estide, tšuudide ja paljude teiste vanade rahvaste jaoks oli/on madu koldehoidja ja püha loom, keda kummardati. Kristlik kirik tegi ka siinmail ussikestest verejanulised ründajad ja neid asuti nottima. Kuidas roomajaid rehabiliteerida?

Iga inimest ei ole võimalik muuta, aga selle küsimusega me MiniZoos ka tegeleme. Meil saab näha palju madusid (ka rästikuid). Neid saab soovi korral kätte võtta ja me teavitame inimesi, mida peaks tegema, kui rästikuga kokku saad, või ta koduõues kipub elama või kui ta juhuslikult hammustama peaks. Paljud inimesed on suurest maokartusest meil üle saanud.

Et rästik ja nastik on paberi peal kaitstud, sellest paraku ei piisa.

Rääkige palun oma kodus elutsevatest roomajatest?

Hetkel mul kodus roomajaid enam pole, MiniZoo on terraarium, kus võib näha üht lähema ümbruse suuremat madude ja sisalike kollektsiooni, sealhulgas ka 15 liiki mürkmadusid.

Vahel õnnestub meile külla tulnud inimestel ka madude sünni juures viibida, mida väga paljud külastajad on nimetanud vapustavaks kogemuseks. Liikide ükshaaval tutvustamine läheks aga praegu liiga pikale.

Millised iseloomujooned maopidajale ei sobi?

Hoolimatus. Madu pole lihtsalt asi, millega uhkustada, ta on loom, kelle inimene on võtnud enda vastutusele.

Kas Eestis leidub peale ajakirja Rästik mailiaadressi (loomademaailm@hot.ee) ka mõni teine klubi või asutus, kuhu madudest huvitatud inimesed võiksid nõu saamiseks pöörduda?

Jällegi pean soovitama MiniZood Pärnus (www.hot.ee/minizoo, e-post: minizoo-@hot.ee).