Kiibitud koera omanik võib oma kaduma läinud lemmiku kohta linnapolitseilt rõõmusõnumi saada vaid 10 minutit pärast looma leidmist, kiipimata koerad aga ootavad peremeest loomade hoiupaigas mõnikord lausa nädalaid.

Kui omanik välja ei ilmu, võidakse koer seal paari nädala möödudes hukata, kirjutab linnavalitsuse häälekandja Pealinn.

Hoolimata kampaaniatest on kiipima minejaid tema sõnul ikka veel vähe. “Inimesed ei mõista, et munitsipaalpolitsei võib kiipimata koera eest ka trahvi teha,” märkis loomaarst Jaak Jõks. Maksimaalne trahvimäär kiibi puudumise eest on 6000 krooni.

Tallinna abilinnapea Deniss Boroditš tuletab elanikele meelde, et koerte kiipimine ja registrisse kandmine on loomaomanikule samasugune kohustus nagu vaktsineerimine, ravimine ja tema eest hoolitsemine.

„Linn soovib tagada meeldiva elukeskkonna kõigile – nii loomasõpradele kui ka neile, kes eelistaksid linna loomadega mitte jagada,“ rääkis abilinnapea. „Negatiivse suhtumise ärahoidmiseks peavad loomaomanikud oma lemmikloomi meie ühises linnaruumis kontrolli all hoidma, saatjata neid välja lubada ei tohi. Ka peab iga omanik oma looma järelt koristama.”

Tänaval ekselnud loomalt otsivad nii loomakliinikute kui ka loomade hoiupaiga töötajad esimesena kohe mikrokiipi. Vajalikud seadmed kiibi tuvastamiseks on olemas veel munitsipaalpolitseil ja lähiajal ka politseil, andmed koera ja tema omaniku kohta on registrist kättesaadavad ööpäevaringselt.

“Kiibitud looma omanik saab juba 10-15 minuti pärast teada, et tema koer on leitud. Seda isegi siis, kui loom on kuu aega jooksus olnud,” rääkis Jõks.

Loomaarst soovitab ka kasse kiipida, see maksab umbes 450 krooni. “Iga päev satub hoiupaika 5-10 kassi, kuid näiteks selle aasta sees on neist kiibitud olnud vaid kaks,” seletas Jõks. “See jutt, et toakass väljas ei käi, ei ole mingi vabandus," märkis Jõks.

Mikrokiip süstitakse nii kassidele kui koertele kaelanaha alla spetsiaalse süstlalaadse instrumendi abil. Protseduur ei ole valulikum kui tavapärane vaktsineerimine.