Padise valla haljastustööline Tiit Valts rääkis, et nägi reostuse avastamisele eelnenud esmas-päeval kella poole kahe ajal Pakri saarte lähedal suurt tankerit madalikul seismas. Lisaks temale tunnistasid vaatepilti neli kaas-töölist. “Tanker oli tumehall ning 60–100 meetri pikkune. Kahe-kümne minuti jooksul, kui me seda jälgisime, ei liikunud see paigast,” meenutas ta enam kui nädala tagust vaatepilti. “Paldiski sadamast tulevad laevad tavaliselt sel trajektooril ei sõida,” märkis Valts.

Kolm kahtlusalust

“Mõned aastad tagasi, kui samas kohas oli puupraam kinni, tulid sealt palgid randa,” seostas ta nähtud laeva praeguse õlireostusega. Keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul kinnitas, et inspektsioon on nähtud alusest teadlik, kuid käimas-oleva kriminaalmenetluse tõttu ei saa anda täpsemaid kommentaare ja avaldada uurimisversioone. “Kõik reostusega seotud vihjed on oodatud keskkonnainspektsiooni infotelefonil 1313 ning neid kontrollitakse,” ütles ta.

Esmaspäeval tuvastas piirivalveamet reostuse liikumise modelleerimisprogrammiga kolm oletatavat reostuse põh-justanud laeva, millest kaks olid kaubalaevad ning ühe kohta puudusid piirivalvel andmed.

Presidendi ja keskkonnaministri külaskäigul reostuspiirkonda ütles keskkonnainspektsiooni peadirektor Ain Purga, et vaadeldaval ligi nädalapikkusel perioodil läbis sündmuskoha lähedast merd 130 eri maadest pärit laeva. “Üks nendest oli näiteks Singapurist,” märkis ta. Täpsemalt on põhjust uurida 53 alust.

Veeteede ameti avalike suhete vanemspetsialist Malle Lõhmus kinnitas, et kuna reostusjuhtumi uurimine on läinud Põhja prokuratuuri kätte, ei saa madalikul nähtud tankeri kohta anda täpsemat infot.

Õnnetused Padise vallas

•• Harjumaal rikkus reostus kõige rängemalt Padise valla mereranda. Padise vallavanem Leemet Vaikmaa nentis praegusest naftareostusest rääkides, et vald on justkui ära neetud koht, mida pidevalt tabavad suurõnnetused. Selle kinnituseks meenutas ta 1992. ning 1997. aastal valla aladel puhkenud suuri metsatulekahjusid.

•• Neist viimane, Vihterpalu metsapõleng, hävitas metsa ligi kuuesajal hektaril ning oli kõigi aegade rängim. “Ja nüüd tabas meid veel see õlireostus,” ütles Vaikmaa.

•• Vaikmaa kinnitas ka, et õli on rikkunud 5–6 kilomeetri ulatuses ilusat Keibu lahe äärset liivaranda, mis suviti piirkonda rohkelt suplejaid meelitab. “On põhjust karta, et kui kevadel jää sulab, tuleb reostust uuesti korjama asuda,” lisas ta. U.K.