“Kägu sõnul on suurte laevade Kaberneeme sadamasse sõit kasuks ka meile, meil on nüüd hea võimalus oma maja välja üürida ning sadama kordategemine on meie kõigi huvides,” ütles koosolekul osalenud sadama naabruses elav Maimu. Tema sõnul ei saa aga võrrelda keset elurajooni asuvat Kaberneeme sadamat palju rohkem eraldatud Pirita sadamaga.

Meri uhub rannast liiva minema

Kägu sõnul on sadam omal ajal ehitatud vaid paari kalapaadi tarbeks ning praeguseks juba üsna lagunenud.

“Ka kohalikele peaks plaan sobima, sest sadam tehakse korda ning kõik saavad oma paadid sinna valve alla tuua,” ütles Kägu.

“Kui ta tahab sadama korda teha ja ka silmailu pakkuda, siis selle vastu ei ole külaelanikel midagi, sadam on juba ammu väga armetus seisukorras,” ütles samuti sadama lähedal elav Tuuli.

Kaberneeme sadama ehitas 1960. aastate alguses otse elumajade vahele Kirovi kalurikolhoos, kohe pärast valmimist hakkas meri rannaäärsetest kruntidest liiva välja uhtuma. Tuuli sõnul on vaja sadama suuremaks ehitamise korral garantiid, et meri rannaaladele uusehitise tõttu lisakurja tegema ei hakka.

Suure sadama võiks tema sõnul rajada pigem külast välja endise piirivalvekordoni maadele, kus see kedagi ei häiriks. Enne ehitamist peab keskkonnaministeerium uurima, kuidas uusehitis ümbrusele mõjub.

Keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse ja tehnoloogiaosakonna juhataja Rein Raudsepa sõnul saab keskkonnauuring valmis lähikuudel.

“Keskkonnamõjude hindamisele kuluvad mõned kuud kindlasti,” ütles ta. Kui eksperdid leiavad, et sadama laiendamine rikuks loodust, siis ehituseks vajalikku vee erikasutusluba ei anta.

Lubab elanikega arvestada

Raudsepa kinnitusel ei lähtuta loa andmisel siiski ainult keskkonnamõjudest.

“Selge, et kohalike elanike vastuseisu arvestatakse ning elanike vastu ei lähe keegi,” lubas Raudsep.

Kaberneeme sadama juhataja Anne Vahenurme sõnul on lähimad sadamad Salmistus ja Vergis ning teiselt poolt Pirital.

“Vahepeatuseks on sadam heas kohas,” ütles Vahenurm. Eriti hästi sobib Kaberneeme sadam Vahenurma sõnul peatuspaigaks neile, kes hindavad privaatsust ja seepärast Pirital peatuda ei soovi.