Üks suur eksperiment see filmitegemine Kohila noortele oligi. Martti ja Laura tunnistasid, et varem jälgisid nad poliitikat sama vähe nagu enamik nendeealisi: poliitika ei puutu neisse, mis neist lollidest poliitikutest “Aktuaalses kaameras” ikka vaadata.

Kaks aastat tagasi jäi Marttile ja Laurale Tallinna bussijaamas silma ühe maarahvamessi plakat, millel troonisid aedikus sead. “See ajas pööraselt naerma ning tundus poliitika võrdkujuna,” ütles Martti. Peast käis läbi mõte, et peaks filmi tegema ning nii hakkasidki tollal alles 9. klassi noored poliitikat terasemalt jälgima.

Nad avastasid, et kõrvaltvaatajale on poliitikas kõik nii lihtne ja lapsik. “Seda sai hästi üle kanda porisesse seaaeda,” lausus Martti.

“Sigade koalitsioonis” pilluvadki poliitikud üksteist poriga, võtavad lihtlabaselt maadeldes võimu, peavad uhkeid “tõekõnesid”, kus rulluvad lahti miljoni dollari, riigisaladuse ja kaardimängus sohki tehes eurokohtade jaotus. Filmi lõpuks kangastub eurotähtede keskel lipul sirp ja vasar ning kõlab Nõukogude Liidu hümn.

“See kahe liidu võrdlus on ohumärk, et asi ei läheks nii, mitte Euroopa Liidu eitus,” selgitas Laura.

Hoiatav lipp jääb porisse maha

“Kardame, et läheb nii, et uuest liidust saab sama, mis oli vana liit ja millesse inimesed negatiivselt suhtusid,” ütles Martti. “Inimesed on aja jooksul ehk midagi ikka õppinud ja ei astu teist korda samasse ämbrisse. Meie hoiatame, et ärge võtke seda liitu nii nagu oli NSVL.”

Filmi lõpus põgenevad porised sead ülessongitud aedikust uutele jahimaadele ning hoiatavate sümbolitega lipp jääb porisse maha. “Tegelikult on see lipp meil ikka kaasas, pori on kuivanud, kuid pesnud me seda pole,” täpsustas Martti.

Telejuht soovitab filmi poliitikutele

•• ETV juhatuse esimees Ilmar Raag võrdles Kohila noorte filmi keisri uute riiete muinasjutuga, kus väike poiss sai end häbistamata öelda, et kuningas on alasti.

•• Raagi sõnul teevad noored tavaliselt filme kahel teemal: ühed imiteerivad filme, mida nad suures kinos näinud ja teised tegelevad noore inimese isikliku maailmavaluga. “Aga et üritatakse ka maailma mõtestada, on haruldane,” lausus Raag.

•• Raag tõdes, et Kohila noored pole ehk kõigest aru saanud ning on kõik ühte patta pannud, kuid teisalt peegeldab see poliitikast kõrvalseisja vaadet poliitikale.

•• ETV juhina lubas Raag Kohila noortele, et kui nad venima kippuva filmi kaks korda lühemaks teevad, siis kõlbaks seda ka Eesti Televisioonis näidata. Raagi sõnul oleks poliitikuil kasulik seda filmi vaadata. A.A.