Probleemi kinnituseks võttis üks Sügise tänava elanik veeproovi ning saatis selle Tallinna keskkonnalaborisse analüüsimiseks. Analüüsi tulemustest selgus, et vees on fenooliühendeid ja naftasaadusi. "Kas valla kohus ei oleks selliste kahtluste korral organiseerida elanikele tsisternides puhta vee toomist?" küsis Ida-Virumaalt riigikogusse valitud välisminister Kristiina Ojuland, kes kuulis vee kehvast kvaliteedist kolm päeva tagasi, kuid ei saanud vallalt vastust, millal probleem laheneb. "Väidetavalt on võetud uus analüüs, kuid vastust sellele küsimusele pole. Samas peavad inimesed tarbima vett, mis võib nende tervisele kahjulik olla," muretses ta.

Kohtla-Nõmme vallavanema Illart Jooli sõnul ei saa ühe proovi põhjal veel midagi öelda. "Kuna proov oli võetud 21. juunil ja laborisse jõudnud mitu päeva hiljem, siis ütles tervisekaitsetalitus, et neid tulemusi ei maksa tõsiselt võtta," kinnitas vallavanem, kelle sõnul ei saa nad võtta ka uusi proove, kuna labor on puhkusel. 20. juulil hakkas see taas tööle ning nüüd tehakse uued proovid, selgitamaks, milles on asi. "On üsna võimatu, et kinnisesse süsteemi satuvad fenoolid, võib-olla on tegemist vaid ühte maja puudutava reostusega," pakkus ta.

Virumaa tervisekaitsetalituse spetsialisti Jüri Noorlinnu sõnul said ka nemad Tallinna keskkonnalabori kinnituse selle kohta, et vees leidub fenooliühendeid ja naftasaadusi, kuid seni pole nad proove teinud. "Järgmise nädala lõpus, kui tuleb tööle meie spetsialist, kes on fenoolidega tegelenud juba nõukogude ajast saadik, teeme uued proovid ning võtame need viiest-kuuest kohast, et vee kvaliteeti kontrollida," lubas ta.

Illart Jooli hinnangul ei ole siiski tegemist mitte fenooliühenditega, vaid sodiga, mida tuleb vananenud torudest, kuna teise vahepumba remondi tõttu ei kasutata Kohtla-Nõmmel praegu veemahutit, vaid pumbatakse vesi otse torudesse, kus see õhu ja survega lööb lahti aastakümnetega torudesse kogunenud mustuse.