Kuna omanik ei saanud korteri eest sentigi, esitas teda esindav advokaadibüroo Kunila&Ko reedel taotluse linnakohtu täitevosakonna staaÏika täituri Helmi Kadaku suhtes kriminaalasja algatamiseks.

”Ma ei saa väita, et Kadak on kurjategija. Võib-olla on ta segase looga seotud lihtsalt oma rumaluse tõttu,” ütles kannatanut esindav advokaat Raivo Bergson. ”Samas ei saa välistada, et ta mängib petturitega kokku. Fakt on, et teiste täituritega pole selliseid lugusid juhtunud.”

Bergsoni väitel müüs Helmi Kadak Õismäel asuva, võlgade katteks arestitud korteri detsembris 300 000 krooni eest, sest korteri omanikuna esitlenud pettur soovis nii. Jaan Harki notaribüroos tehingut vormistedes esitas pettur võltsitud passi.

”Imelik on see, et Kadak oli õige korteriomanikuga varem kahel korral kohtunud ja teadis teda nägupidi,” ütles Bergson. ”Õige omanik ei sarnane välimuselt üldse mehega, kes notari juures omanikku mängis.”

KOHTUTÄITUR EI ERISTANUD PETTURIT OMANIKUST. ”Teate, need alkohoolikud on kõik ühte nägu. Mina ei jõua neil vahet teha,” ütles kohtutäitur Helmi Kadak eile. Tema väitel oli omanik korteri arestimise ajal purjus ja nende kohtumine oli põgus. ”Võib-olla kümmekond minutit, mitte rohkem.”

Kadaku sõnul astus aasta lõpus tema kabinetti end arestitud korteri omanikuna esitlenud mees, kellel oli korteri arestimisakt ja kes väitis, et ta leidis korterile ostja.

TEHINGUGA SEOTUD KAHJUD PEAB KANDMA NOTAR. Kohtutäituri väitel olid mehe dokumendid müügitehingu sõlmimisel korras. ”Andmete õigsuse kontrollimise eest vastutab notar, kes kannab hiljem kõik tehinguga seotud kahjud,” ütles Kadak.

Advokaat Bergson nimetab Kadaku väiteid kahtlasteks. “Korteri arestimisel öeldi täiturile, et omanik on abielus,” selgitas advokaat. ”Müügitehingus on kirjas, et omanik on vallaline. Abielu korral poleks saanud tehingut abikaasa nõusolekuta sõlmida.”

Bergsoni sõnul on tema klient Kadaku tõttu olukorras, kus ta omanikuna ei saanud korteri müügi eest raha ja lisaks ähvardab meest kodutuks jäämine.

Kadaku suhtes on majanduspolitseil mullu oktoobrist juba üks kriminaalasi menetluses. Väidetavalt korraldas ta fiktiivse enampakkumise, müües Männikul asuva korteri maha turuhinnast kolm korda odavamalt.

Tallinna majanduspolitsei komissari Jaak Hindriksoni sõnul puudutavad seni ainsad kohtutäiturite kohta laekunud kriminaalasja algatamise avaldused Helmi Kadakut. ”Teiste täituritega probleeme pole,” väitis Hindrikson.